Talerze, miski i półmiski
26 produktów
Z półmiska albo miski na talerz – bierz tyle, na ile masz ochotę
Umiejętność atrakcyjnego serwowania posiłków jest równie ważna jak umiejętność nakładania sobie na talerz takiej ilości jedzenia, żeby zaspokoić swój głód, ale się nie przejadać. Im więcej osób zasiada przy stole, tym wygodniej serwować posiłki na specjalnie przeznaczonych do tego naczyniach – to znaczne ułatwienie dla pani domu oraz dla biesiadników.
Komplet talerzy - prosta forma i subtelny design
Na wyrafinowanych estetycznie talerzach nawet najprostszy posiłek wygląda i smakuje lepiej. Piękne porcelanowe talerze na zupę, drugie danie i deser w najrozmaitszych kolorach – bo przecież zastawa stołowa nie musi być biała – doskonale sprawdzają się podczas codziennych posiłków oraz w czasie wizyty gości. Nowoczesne porcelanowe talerze mogą mieć wzmocnione brzegi, które zapewniają wyższą odporność na stłuczenia oraz dodatkową warstwę szkliwa nadającego połysk oraz dłużej chroniącą przez zarysowaniami.
Ciekawym pomysłem jest zakup kwadratowych talerzy, których oryginalny kształt doskonale będzie współgrał z aranżacją jadalni w stylu loftowym albo industrialnym. Równie oryginalne jest połączenie w jednym zestawie talerzy czarnych i białych – w zestawie znajdziemy 6 białych talerzy płytkich, 6 białych talerzy deserowych oraz 6 czarnych talerzy głębokich wykonanych ze szkła opalowego, której jest 5 razy bardziej odporne na pęknięcia, zarysowania czy działanie temperatur niż zwykłe szkło.
Nowoczesne trendy dopuszczają w ramach aranżacji stołu łączenie talerzy o tym samym wzorze, ale różnych kolorach a także talerzy monochromatycznych, np. białych z talerzami wzorzystymi. Jeśli jednak jesteś zdecydowanym wielbicielem klasycznej białej zastawy stołowej, wybierz serwis obiadowy z wazą. Wykonany z wysokogatunkowej porcelany charakteryzuje się doskonałą trwałością oraz wyjątkowo precyzyjnym wykonaniem.
Misy, miski, miseczki
Do serwowania sałat, sałatek i surówek a także przekąsek, dipów i sosów najlepiej nadają się miski różnych rozmiarów. Dużym misom sałatkowym często towarzyszy zestaw specjalnych sztućców z długimi trzonkami, które ułatwiają nabieranie zawartości i nakładanie jej na mały talerzyk. Mniejsze miski, zwane salaterkami, umożliwiają równoczesne serwowanie kilku rodzajów sałatek, śledzików, czy obiadowych dodatków na ciepło i zimno. Jeśli serwowanym daniom towarzyszą sosy i dipy, warto mieć na podorędziu co najmniej jeden komplet maleńkich miseczek, najlepiej z podstawką w zestawie, żeby zapobiegać ociekaniu sosów bezpośrednio na stół. Miseczki sprawdzą się także jako naczynia do serwowania słonych orzeszków, ziaren słonecznika, pestek dyni czy suszonych owoców – jeśli często stawiamy na stole takie właśnie smakołyki, dobrym rozwiązaniem będzie zakup zestawu 6 miseczek w okrągłym kształcie na bambusowej podstawce.
Efektowne serwowanie przystawek na ciepło i zimno, a także przekąsek i deserów
Wielopoziomowe patery do serwowania przystawek, przekąsek i słodyczy to bardzo niedocenianie naczynia. Tymczasem to właśnie one najlepiej sprawdzają się podczas większych przyjęć, kiedy chcemy, aby wszyscy goście mieli jak najłatwiejszy dostęp do smakołyków.
Bez względu na liczbę poziomów, patery takie zawsze mają uchwyt ułatwiający ich przenoszenie i ustawianie w dowolnym miejscu. Talerze na poszczególnych poziomach ułożone są od najmniejszego do największego, co znacząco wpływa na estetykę kompozycji, zwłaszcza kiedy na każdym piętrze układamy inne smakołyki.
W kuchni nie powinno także zabraknąć klasycznej patery do serwowania tortów, serników oraz innych ciast pieczonych w okrągłych formach. Dużym udogodnieniem jest możliwość mycia takiej patery w zmywarce.