Pozostałe naczynia
4 produkty
Wszystko, czego potrzebujesz, żeby komfortowo i estetycznie serwować posiłki
Serwowanie posiłków to prawdziwa sztuka. Nie bez powodu mówi, że najpierw jedzą oczy, co oznacza, że pięknie podane danie powoduje przypływ apetytu nawet u osoby sytej. Na początku ma się ochotę spróbować choć odrobinkę, potem dobiera jeszcze i w końcu nie można się już oprzeć. Apetycznie podany posiłek, przekąska czy napój to prawdziwa uczta nie tylko dla oczu!
Z wazy na talerz – weź tyle, ile potrzebujesz
Zwyczaj nakładania komuś obiadu od razu na talerz jest coraz mniej popularny. Nowoczesne myślenie o odżywianiu zakłada, że każdy sam wie najlepiej, ile i czego mu potrzeba, aby zjeść do syta. Stąd normą powoli staje się serwowanie zimnych przekąsek oraz ciepłych dań na półmiskach, sałatek i surówek w głębokich miskach, a zupy – w wazie.
Jeśli zerwanie z nawykiem nakładania domownikom i gościom posiłków od razu na talerz stanowi dla nas trudność, warto kupić serwis obiadowy AMBITION CHIARO. Składa się on z 42 elementów (12 talerzy obiadowych, 12 talerzy do zupy i 12 talerzyków deserowych, a także 2 salaterki, 2 półmiski oraz waza z pokrywką), które znakomicie ułatwią nam serwowanie przekąsek, dań głównych i deserów w taki sposób, żeby pozbyć się tego przykrego nawyku.
Team kawa czy team herbata – naczynia do parzenia i serwowania napojów
Kiedy nigdzie nam się nie spieszy, możemy zaserwować sobie i domownikom kawę albo herbatę podaną w atrakcyjny sposób.
Zamiast szybkiej kawy z ekspresu, możemy postawić na powolne delektowanie się unikatowym smakiem kawy z żaroodpornego zaparzacza typu French Press. Zaletą tego banalnego w obsłudze urządzenia jest to, iż doskonale sprawdzą się w nim zarówno ziarna palone pod espresso, jak i te przeznaczone do parzenia metodami alternatywnymi. Do parzenia kawy w French Pressie warto używać filtrowaną wodę.
Sprawdź, jak łatwo możesz cieszyć się smakiem filtrowanej wody! >>
Zamiast ekspresowej herbaty, możemy z kolei zdecydować się na herbatę liściastą parzoną w porcelanowym czajniczku z pokrywką, wyposażonym w wewnętrzny zaparzacz. Stanowi on komplet z filiżanką, na której ustawia się go w oczekiwaniu na naciągnięcie herbaty. Objętość czajniczka to równowartość filiżanki, czyli dawka idealna dla jednej osoby. Jeśli chcemy zaparzyć herbatę dla kilku osób, lepszym rozwiązaniem będzie szklany dzbanek z zaparzaczem (pojemność 900 ml). W zestawie towarzyszą mu dwa kubki.
Do kawy albo herbaty podajemy tradycyjnie cukier i mleko. Do serwowania obu dodatków idealnie nadadzą się elementy kompletu Alisa marki FLORINA – minimalistyczna cukiernica z bambusową pokrywką i efektowny dzbanek na mleko z bambusowym uchwytem. Komplet możemy nabyć w kolorze białym oraz czarnym.
Dla każdego coś słodkiego
Jeżeli do herbaty albo kawy mamy zwyczaj serwować także „coś słodkiego”, na pewno przyda nam się pojemnik na ciasto pieczone w prostokątnej blasze (idealny także do przechowywania babeczek) albo okrągły pojemnik na tort.