Zestawy naczyń
63 produkty
Zestawy naczyń do serwowania posiłków w Biedronka Home
Zestawy talerzy i naczynia do serwowania potraw to jedne z tych elementów wyposażenia kuchni, które są niezbędne w każdym domu. Talerze płaskie i głębokie, miski, półmiski, salaterki i rawierki to najważniejsze elementy zastawy stołowej. Podstawowe zestawy naczyń zawierają wszystko, co jest potrzebne do codziennego serwowania posiłków. Zaś komplety z dodatkowymi naczyniami świetnie sprawdzą się jako wyposażenie na większe obiady rodzinne i małe przyjęcia. Wyjątkowe komplety dostępne są w ofercie Biedronka Home.
Talerze obiadowe – kwadratowe czy owalne? Jak wybrać zestaw naczyń?
W Biedronka Home znajdziemy ogromny wybór zestawów talerzy obiadowych i zastaw stołowych. Czym się kierować przy wyborze? Przede wszystkim jakością wykonania i stylistyką. Praktyka pokazuje, że w codziennym użytkowaniu świetnie sprawdzają się ceramiczne talerze, miski i półmiski. Są wytrzymałe, odporne na zarysowania i (jeśli nie są ręcznie malowane) można je myć w zmywarce.
Drugim ważnym kryterium wyboru jest stylistyka. Z zestawów talerzy korzystamy codziennie wielokrotnie przy każdym posiłku. Wybierzmy zatem takie, które pasują do wystroju wnętrza i które po prostu nam się podobają. Jeśli lubimy nieco surowy design, wybierzmy zestaw kwadratowych talerzy obiadowych. Jeżeli zaś wolimy uniwersalną i klasyczną stylistykę, postawmy na naczynia o miękkiej owalnej linii wykończenia.
Komplet kawowy – czyli zestaw filiżanek do pięknego podania kawy, herbaty i deseru
Czym innym jest komplet obiadowy, a czym innym zestaw kawowy. Ten ostatni to zestaw filiżanek o różnej pojemności (do kawy, do herbaty), różnej wielkości talerzyków deserowych, uzupełniony o cukiernicę, mlecznik i dzbanek z pokrywką. Idealnie nadaje się do podania deseru.
Co na zupę – miska czy głęboki talerz?
Zmieniające się przyzwyczajenia kulinarne sprawiły, że coraz rzadziej sięgamy po bulionówki i klasyczne głębokie talerze, a coraz częściej zupę serwujemy w małych miskach. To efekt widocznej tendencji do minimalizowania wyposażenia kuchni, co ma związek z małą ilością miejsca przeznaczonego na przechowywanie wszelkich akcesoriów. Z drugiej strony trzeba zaznaczyć, że to bardzo wygodne rozwiązanie, bowiem naczynie, które w tym momencie jest miską na zupę, przy kolejnej okazji może być miseczką na przekąski, na owoce lub pojemnikiem do przygotowania sałatki.
Półmisek i talerze deserowe – czyli jak serwować desery i przekąski?
Oprócz zestawów obiadowych i kompletów kawowych na wyposażeniu warto mieć naczynia do podawania przystawek, przekąsek, deserów i tzw. „zimnej płyty”. Talerze deserowe to absolutna podstawa w takich przypadkach. Te małe talerzyki świetnie sprawdzają się zarówno jako element zastawy, jak i jako naczynia do serwowania wielu przysmaków.
Gdy wydajemy rodzinny obiad lub małe przyjęcie, warto mieć pod ręką półmiski i zestaw salaterek na sałatki i inne przekąski. Świetnie sprawdzą się nie tylko do podawania potraw, ale też do ich przechowywania.