Czy patelnia aluminiowa jest dobra? To warto wiedzieć o patelni z aluminium

Jeśli chcesz dzień rozpoczynać od pysznej jajecznicy ze szczypiorkiem albo widzieć radość dzieci, kiedy na ich talerze wskakują naleśniki lub pankejki, to koniecznym elementem wyposażenia Twojej kuchni jest patelnia. Wybór dobrych patelni z aluminium jest ogromny, dlatego przemyśl, jakie potrawy gotujesz najczęściej i z jakiej kuchenki korzystasz na co dzień. Wnioski znacznie ułatwią Ci odpowiedzenie sobie na pytanie o to, który patelnia jest najlepsza dla Ciebie. Co powinnaś lub powinieneś wiedzieć, zanim zdecydujesz się na przykład na aluminiową patelnię do naleśników albo patelnię grillową?

Patelnia na jasnym blacie
Patelnia to niezastąpiony przedmiot w kuchni

Patelnia aluminiowa – wybierz niezawodne naczynie z nieprzywierającą powłoką

Dobra patelnia aluminiowa to inwestycja na wiele lat. Jest nie tylko trwała, lecz także ma wiele zalet. Plusy korzystania z takiej patelni docenią panie i panowie domu, którzy często przygotowują posiłki dla wszystkich domowników, a także miłośnicy dań w wersji fit. Patelnia z aluminium nagrzewa się szybko (szacuje się, że nawet kilkukrotnie szybciej od stalowych odpowiedników), a przy tym równomiernie. Jest też lżejsza od stalowej patelni, dlatego jeśli na przykład często zmieniasz palniki w trakcie gotowania albo szukasz dużej patelni, to taki model okaże się dla Ciebie strzałem w dziesiątkę.

Dodatkowo nieprzywierająca powłoka pozwala na przygotowywanie potraw bez tłuszczu, nawet tak delikatnych jak filety rybne, omlety czy naleśniki. Tę cechę docenisz, sprzątając po jedzeniu. Resztki potraw na przywierają do dna patelni, więc znacznie łatwiej jest ją myć. Aby utrzymać patelnię aluminiową z powłoką non-stick w czystości, nie musisz szorować dna. To ma ogromne znaczenie dla jej trwałości, a więc tego, na jak długo zagości w Twojej kuchni.

Jak wybrać patelnię z aluminium? 3 najważniejsze cechy

Planujesz nie tylko smażyć na patelni, lecz także dusić na niej potrawy albo przygotowywać dania jednogarnkowe? Zwróć uwagę, czy wybrany przez Ciebie model ma w zestawie pokrywkę. W trakcie smażenia możesz z niej zrezygnować, ale sięgnąć po nią znowu, gdy chcesz tylko odgrzać gotowe danie lub przygotować na przykład mięso duszone w sosie. Jak wybrać dobrą patelnię z pokrywką? Przede wszystkim zwróć uwagę na to, czy przykrywka jest przezroczysta i z jakiego materiału wykonano uchwyt. Szklana pokrywka ułatwi Ci obserwowanie gotującej się potrawy. Najlepiej, aby uchwyt był drewniany lub z tworzywa sztucznego. Metalowe uchwyty mogą się szybko nagrzewać i wymagać podnoszenia przez ściereczkę kuchenną albo rękawicę.

Poza tym średnica okrągłej patelni lub szerokość i głębokość w przypadku aluminiowej patelni o innym kształcie (np. patelni grillowych) to kwestie, które mają ogromne znaczenie dla wygody gotowania. Jeśli często przygotowujesz dania jednogarnkowe dla całej rodziny, to zwróć uwagę na przykład na patelnię 28 cm na indukcję. A może chętniej smażysz naleśniki dla swoich pociech albo omlety na śniadanie? W takim razie zdecyduj się na mniejszy model, taki jak patelnia 18 cm lub 20 cm.

Ostatnią z najważniejszych cech patelni z aluminium jest możliwość korzystania z niej na różnych rodzajach kuchenek. Zastanawiałaś lub zastanawiałeś się, czy patelnia aluminiowa nadaje się do indukcji? Możesz używać dobrej patelni z aluminium na przykład na kuchence gazowej lub ceramicznej. Jeśli jednak szukasz patelni na indukcję, to zwróć uwagę, że także ta z aluminium musi mieć ferromagnetyczne dno. Jak sprawdzić, czy patelnia jest na indukcję? Na jej spodzie lub w opisie producenta powinien znajdować się symbol zwojów.

Aluminiowe patelnie do naleśników, pankejków i patelnie grillowe

Wybór patelni z aluminium nie ogranicza się tylko do samego naczynia albo jej duetu z praktyczną pokrywką. Jeśli chętnie smażysz naleśniki i pankejki albo grillujesz, to z łatwością znajdziesz patelnię, dzięki której jeszcze bardziej rozwiniesz swoje kulinarne talenty. Patelnię do naleśników wyróżniają niskie ścianki, które ułatwiają obracanie placków. Natomiast patelnia do pankejków składa się z kilku wgłębień na ciasto, które mogą mieć dekoracyjne motywy, takie jak buźki czy zwierzątka.

Ciekawa jest też patelnia grillowa z charakterystycznym żłobieniem na dnie. Smażenie na niej rzeczywiście przypomina grillowanie, bo tłuszcz wyciekający na przykład z mięsa gromadzi się na dnie, a na jedzeniu pozostają charakterystyczne ciemniejsze paski. Lubisz jeść zdrowo i lekko? Wiesz już, dlaczego warto wybrać patelnię grillową.

Jeśli nadal zastanawiasz się, czy warto kupić aluminiową patelnię do swojej kuchni, weź pod uwagę jej najważniejsze cechy. Przede wszystkim szybko i równomiernie się nagrzewa, a to pozwoli Ci na obniżenie rachunków za prąd lub gaz, a także na skrócenie czasu, który zazwyczaj spędzasz w kuchni, żeby przygotować posiłek. Ogromny wybór patelni sprawi z kolei, że z łatwością znajdziesz tę, która stanie się Twoją kuchenną ulubienicą.

Artykuł sponsorowany