Jak dbać o naczynia kuchenne, by służyły latami?
Kuchnia

Jak dbać o naczynia kuchenne, by służyły latami?

Zadbaj o swoje naczynia kuchenne, by służyły Ci przez lata z pomocą praktycznych porad od Biedronka Home! Znajdź odpowiednie naczynia, sprzęt i akcesoria kuchenne, które będą Twoimi sojusznikami w kuchni. Pamiętaj, że odpowiednia pielęgnacja i wybór naczyń kuchennych mogą znacząco przedłużyć ich żywotność, zapewniając Ci komfort i przyjemność z gotowania przez wiele lat.

Jak dbać o naczynia kuchenne, by służyły latami?

Zestaw naczyń kuchennych

Każdy z nas ma swoje ulubione naczynia kuchenne. To może być garnek z powłoką teflonową, rondel z powłoką nieprzywierającą albo klasyczna porcelana. Naczynia kuchenne z powłoką teflonową i naczynia porcelanowe mogą Ci służyć latami pod warunkiem, że wiesz, jak o nie zadbać.

Każda kuchnia powinna być wyposażona w odpowiednie naczynia kuchenne, które nie tylko umożliwią przyrządzenie smacznych i zdrowych potraw, ale są również trwałe, funkcjonalne i estetyczne. Kompletując naczynia do kuchni weź pod uwagę indywidualne potrzeby i preferencje. Gotujesz dla jednej osoby, czy też dla licznej rodziny, której każdy członek je coś innego? Jakie techniki kulinarnie preferujesz – smażenie, duszenie, pieczenie czy gotowanie na parze?

Przeanalizuj swoje potrzeby, wybierz najwyższej jakości naczynia kuchenne i porcelanę, a następnie dbaj o nie, jakby to był Twój najcenniejszy skarb!

Naczynia kuchenne do gotowania. Jakie wybrać i jak o nie dbać?

Nowoczesne naczynia kuchenne są dostępne w różnych wariantach. Każdy materiał ma swoje specyficzne właściwości, które wpływają na sposób i jakość gotowania oraz wygodę użytkowania i łatwość w czyszczeniu.

Do najpopularniejszych materiałów stosowanych przez producentów naczyń kuchennych należą:

  • Stal nierdzewna – charakteryzuje się odpornością na korozję i wysoką wytrzymałością. Naczynia ze stali nierdzewnej są łatwe w utrzymaniu i mogą być używane do różnych technik gotowania.
  • Żeliwo – żeliwne naczynia są cenione za ich zdolność do długotrwałego utrzymania ciepła. Są idealne do duszenia i pieczenia. Wymagają jednak odpowiedniej pielęgnacji – żeliwo może szybko korodować i tracić swoje właściwości.
  • Ceramika – naczynia ceramiczne są lekkie i estetyczne, odporne na zarysowania i mogą być używane w piekarnikach. Ich słabością jest podatność na stłuczenia – wystarczy jeden nieostrożny ruch, by pożegnać naczynie i potrawę, która w nim była.
  • Naczynia z powłoką nieprzywierającą – są łatwe w użyciu i czyszczeniu, idealne dla osób, które preferują niskotłuszczowe metody gotowania. Wymagają jednak delikatności, aby nie uszkodzić powłoki.
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Naczynia skompletowane? Pamiętaj, że od tego momentu wszystko jest w Twoich rękach! Właściwe użytkowanie, czyszczenie i przechowywanie naczyń kuchennych przełożą się na ich wieloletnie i satysfakcjonujące użytkowanie.

Naczynia powinny być czyszczone zgodnie z instrukcją producenta – koniecznie zwróć uwagę na to, że niektóre można myć w zmywarce, a inne będą wymagać ręcznego mycia. Do mycia naczyń używaj odpowiednich narzędzi i detergentów, aby uniknąć zarysowań – to szczególnie ważne w przypadku naczyń z powłoką nieprzywierającą. Garnki, rondle i patelnie należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu – wybierz szafkę kuchenną, w której będą mieć zapewnione odpowiednie warunki i wystarczająco dużo miejsca.

Sprawdź ofertę nowoczesnych naczyń kuchennych do gotowania w Biedronka HOME.

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki do gotowania

Garnki ze stali nierdzewnej to pierwszy wybór wielu miłośników gotowania. I wcale nas to nie dziwi! Oferują one trwałość, bezpieczeństwo, estetykę i łatwość czyszczenia. Są odporne na korozję i nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością, co oznacza, że nie wpływają na smak i wartości odżywcze potraw.

Sposoby na czyszczenie garnków ze stali nierdzewnej? Naczynia ze stali nierdzewnej są stosunkowo łatwe do utrzymania w czystości i co do zasady – nie musisz poświęcać im zbyt wiele czasu czy uwagi. Jeśli jednak zależy Ci na zachowaniu ich oryginalnego blasku i pełnej funkcjonalności przez maksymalnie długi czas, trzymaj się tych podstawowych zasad:

  • Mycie ręczne i w zmywarce – poznaj zalecenia producenta i nie dyskutuj z nimi. Jeśli producent zezwala na mycie garnków ze stali nierdzewnej w zmywarce – ciesz się każdą wolną minutą, którą dzięki temu zyskujesz. Jeżeli jednak w wytycznych znajduje się jasna informacja, że danego naczynia do zmywarki wkładać nie należy – po prostu zakasz rękawy, sięgnij po miękki zmywak i delikatny detergent (najlepiej bez drobinek ścierających). Wiesz, że Agatha Christie zmywając, wymyślała swoje powieści kryminalne?

Rewelacyjne garnki ze stali nierdzewnej marki MG HOME są przeznaczone do mycia ręcznego!

  • Usuwanie przebarwień z dna garnka – przebarwienia na stali nierdzewnej będą się z czasem pojawiać, a Ty możesz albo się z tym pogodzić, albo sięgnąć po ocet, który jest doskonałym środkiem do usuwania tego rodzaju problemów. Wystarczy namoczyć dno garnka w occie przez kilka minut, a następnie go umyć.
  • Usuwanie przypaleń – tutaj Twoim sprzymierzeńcem będzie odpowiednio dobrany detergent do usuwania przypaleń lub domowej roboty pasta, przygotowana z sody oczyszczonej i wody. To skuteczny środek, który możesz bezpiecznie stosować na naczyniach ze stali nierdzewnej.

Sprawdź parametry eleganckich garnków z linii AMBITION – komplet garnków z pokrywką GUSTO (1,5L, 2L, 3L, 5L) wpisze się we wszystkie Twoje kuchenne pomysły na gotowanie.

Jak wyczyścić żeliwne naczynia kuchenne?

Naczynia żeliwne są cenione za ich trwałość, równomierne rozprowadzanie i długotrwałe utrzymywanie ciepła oraz możliwość używania ich w każdym piekarniku. Garnki i patelnie żeliwne są ciężkie i solidne, trudno je przypadkowo uszkodzić, ale przypadkowo upuszczone – mogą uszkodzić podłogę.

Mycie i skuteczna konserwacja żeliwnych naczyń wymagają jednak pewnej wiedzy i umiejętności. Po każdym użyciu, patelnię należy wymyć, a następnie dokładnie osuszyć (np. za pomocą papierowego ręcznika) i natrzeć olejem, aby chronić żeliwną powierzchnię naczynia przed rdzewieniem. Naczynia żeliwne najlepiej myć ręcznie, używając minimalnej ilości detergentu. Mogą być czyszczone twardymi zmywakami – zarysowania im niestraszne.

Jak czyścić garnki z powłoką nieprzywierającą?

Garnki z powłoką nieprzywierającą są popularne przede wszystkim ze względu na możliwość używania minimalnej ilości tłuszczu podczas gotowania. Wysokiej klasy naczynia z powłoką teflonową są również wielofunkcyjne i bardzo łatwe do czyszczenia, choć wymagają zachowania szczególnej ostrożności podczas użytkowania i mycia (mieszanie widelcem czy stalową łyżką może uszkodzić teflon!).

Producenci niektórych naczyń z powłoką nieprzywierającą dopuszczają mycie patelni w zmywarkach, jednak za najbardziej zalecane uznaje się mycie ręczne, które pozwala na zachowanie powłoki w doskonałej kondycji przez długi czas. Podczas mycia należy unikać twardych zmywaków i silnych detergentów (zwłaszcza tych ze ścierającymi drobinkami w składzie), które mogłyby zarysować i uszkodzić powłokę. Najlepiej używać miękkich ścierek i delikatnych środków czystości.

Stosowanie się do tych zasad pomoże utrzymać naczynia kuchenne w doskonałym stanie przez wiele lat, zapewniając przyjemność i wygodę gotowania oraz smażenia.

Wiesz, że perfekcyjne naleśniki zaczynają się od dobrej patelni? W Biedronka HOME znajdziesz patelnię do naleśników TORTITE, na której naleśniki wychodzą idealnie.

Naczynia kuchenne do serwowania potraw. Czyszczenie i pielęgnacja

Posiłek ze znajomymi

Naczynia do serwowania, takie jak filiżanki, talerze, miski i półmiski, są równie istotne jak te używane do gotowania. W tej kategorii każdy z nas ma swoich faworytów, ot choćby ulubiony kubek do kawy czy elegancką zastawę obiadową z porcelany, po którą z dumą sięgasz, gdy ma Cię odwiedzić rodzina.

Naczynia kuchenne do serwowania potraw mogą być wykonane z różnorodnych materiałów, od szkła, ceramiki i porcelany, po stal i drewno. Każdy z tych materiałów wymaga specyficznej pielęgnacji, aby zachować swoje piękno i funkcjonalność.

Mycie szklanych naczyń kuchennych

Naczynia szklane są popularne ze względu na swoją uniwersalną estetykę, dzięki której pasują do każdej kombinacji wzorów i kolorów zastosowanych na stole. Poza tym szkło jest bardzo łatwe do utrzymania w czystości i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Do czyszczenia szklanych naczyń należy używać miękkich zmywaków i delikatnych detergentów (bez drobinek ścierających) – w ten sposób unikniesz mikrouszkodzeń, które będą negatywnie wpływać na estetykę szkła i stopniowo osłabiać jego strukturę.

Uwaga: naczynia szklane są podatne na stłuczenia, więc należy obchodzić się z nimi naprawdę ostrożnie.

Pielęgnacja porcelany

Naczynia porcelanowe to szczególny rodzaj ceramiki, wyróżniający się ponadczasową estetyką i trwałością. Klasyczna porcelana jest wykonywana z mieszaniny kaolinu, skalenia i kwarcu oraz poddawana procesowi wypalania w wysokich temperaturach. Została wynaleziona w Chinach, a Europę zafascynowała jej delikatność połączona z twardością i elegancją. To sprawiło, że porcelana szybko stała się popularna wśród arystokracji.

Dzisiaj solidna porcelana jest zdecydowanie bardziej dostępna niż kilka wieków temu, czego najlepszym dowodem są choćby porcelanowe zastawy w Biedronka HOME. Za zestaw porcelanowych naczyń do serwowania BOSS, składający się z 30 elementów, zapłacisz mniej niż 300 zł, a za nowoczesny zestaw CLASSIC, z kwadratowymi talerzami – niewiele ponad 300 zł.

Porcelanowe naczynia są obecnie wybierane do serwowania potraw już nie tylko podczas formalnych okazji, ale także codziennych posiłków spożywanych w gronie domowników. Współczesne naczynia z porcelany mogą być gładkie lub wyróżniać się pięknymi, ręcznie malowanymi dekoracjami, złoconymi obrzeżami i subtelną elegancją.

Naczynia porcelanowe wymagają delikatnej pielęgnacji. Oto kilka najważniejszych wskazówek:

  • Zalecane mycie ręczne – aby zachować dekoracje porcelanowych naczyń w idealnej kondycji, najlepiej myć naczynia ręcznie, używając delikatnych detergentów i miękkich zmywaków.
  • Unikaj drastycznych zmian temperatury – nagłe zmiany temperatury mogą powodować pęknięcia, więc unikaj wkładania gorących naczyń do zimnej wody i odwrotnie.
  • Odpowiednie przechowywanie – naczynia z porcelany najlepiej przechowywać w suchym miejscu, ustawiając je pionowo lub z zachowaniem odstępów, zabezpieczając je przed uderzeniami i otarciami.

Zestaw do ciepłych napojów

Czy porcelanę można myć w zmywarce? Wybrani producenci naczyń porcelanowych dopuszczają możliwość mycia filiżanek i talerzy w zmywarkach. Sprawdź, czy dana zastawa została oznaczona w odpowiedni sposób. Pamiętaj o zachowaniu szczególnej ostrożności podczas wkładania porcelanowych naczyń do zmywarki. Zrezygnuj z mycia porcelany w zmywarce, jeśli zauważysz na jej powierzchni jakiekolwiek uszkodzenia!

Czy porcelanę można wkładać do mikrofalówki? Tak, wiele naczyń porcelanowych można bezpiecznie używać w kuchennych mikrofalówkach – zawsze jednak należy sprawdzić oznaczenia producenta. Niektóre mogą być zbyt cienkie lub delikatne i mogą pękać z powodu gwałtownej zmiany temperatury. Zwróć szczególną uwagę na metaliczne zdobienia, złocenia lub srebrzenia – filiżanek i talerzy z takimi dekorami nie wkładaj do mikrofalówki, bo mogą iskrzyć, a w skrajnym przypadku doprowadzić do pożaru.

Jak dbać o naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne są uwielbiane za ich estetykę, szeroki wybór kolorystyczny i łatwość czyszczenia. Z minusów – są porowate, co oznacza, że mogą absorbować wodę, soki z potraw i oleje. Naczynia ceramiczne produkowane ręcznie zaleca się myć ręcznie, aby zapewnić ich długowieczność. Te produkowane fabrycznie w zdecydowanej większości przypadków mogą być myte w zmywarkach.

Uwaga: uszkodzone naczynia ceramiczne są bardziej podatne na wnikanie wody, co może prowadzić do pogłębiania pęknięć i finalnej utraty naczynia. Regularnie sprawdzaj ich kondycję, by nieodpadające ucho lub pękający talerz nie zaskoczył Cię w chwili, gdy będzie wypełniony gorącą herbatą czy zupą.

Zobacz, jak pięknie prezentuje się designerski zestaw obiadowy na 6 osób KONSIMO VICTO, w którego skład wchodzi 18 elementów (talerzy i misek) w szarym kolorze.

Pielęgnacja naczyń kuchennych. Podsumowanie

Kluczową kwestią w pielęgnacji naczyń kuchennych do gotowania i serwowania potraw jest zrozumienie i zastosowanie odpowiednich metod czyszczenia zależnych od materiału, z którego są wykonane. Dbając o naczynia z uwzględnieniem ich specyfiki, można cieszyć się ich urokiem i funkcjonalnością przez długie lata.