W czym przechowywać żywność w domowej lodówce, zamrażarce i spiżarni?
Kuchnia

W czym przechowywać żywność w domowej lodówce, zamrażarce i spiżarni?

Żywność najlepiej przechowywać w specjalnych pojemnikach. Sprawdź, które z nich nadają się do lodówki, zamrażarki oraz do produktów sypkich!

W czym przechowywać żywność w domowej lodówce, zamrażarce i spiżarni?

Żywność najlepiej przechowywać w szczelnych i przeznaczonych do tego pojemnikach. Niektóre z nich nadają się i do lodówki i do zamrażarki, inne źle znoszą niskie temperatury, ale są nieocenione w spiżarni. Jak wybrać pojemniki na żywność, żeby nie wchodziły z nią w reakcje, były trwałe, szczelne i komfortowe w użytkowaniu?

przechowywanie żywności

Pojemniki do przechowywania żywności

Niezależnie od tego, czy przechowujesz resztki, przygotowujesz posiłki, czy przechowujesz świeże owoce i warzywa, pojemniki na żywność są zawsze pomocnym narzędziem. Nie musisz marnować jedzenia w kuchni, nawet przy dużym jego nadmiarze. Pojemniki na jedzenie mają różne kształty, rozmiary, materiały, a nawet kolory. Kto powiedział, że przechowywanie żywności musi być nudne?

Najważniejszy podczas wyboru pojemników na żywność jest materiał, z którego są wykonane. Upewnij się, że tworzywo jest bezpieczne i dopuszczone do kontaktów żywnością. Najpopularniejsze pojemniki na jedzenie to te wykonane ze szkła, plastiku oraz metalu. Bez względu na to, jakie będzie przeznaczenie pojemnika, koniecznie wybierz te z uszczelką przy pokrywce. Szczelność pojemników to konieczność, nie tylko w przypadku przechowywania jedzenia, ale również w transporcie.

Dodatkowym atutem przy wyborze pojemników na jedzenie będzie możliwość ich mycia w zmywarce.

DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Pojemniki do mrożenia

Nie zaskoczymy Cię mówiąc, że wysoka jakość pojemników do lodówki jest podstawą. Wybierając te do mrożenia żywności, polecamy rozważyć tworzywo sztuczne, które będzie wytrzymałe nawet w bardzo niskich temperaturach.

przechowywanie żywności 2

Decydując się na mrożenie dań, które przygotowujemy w dużych ilościach, takich jak leczo i bigos, warto mieć pod ręką kilka rozmiarów pojemników do lodówki. W ten sposób z łatwością wyporcjujemy przygotowaną potrawę, która po rozmrożeniu będzie gotowa do spożycia. Unikniemy poddawania dań kilkukrotnemu zamrożeniu i rozmrożeniu, które może negatywnie wpłynąć na jakość żywności.

Pojemniki do lodówki i mrożenia powinny być solidne. Te przystosowane do podgrzewania dań w mikrofali oraz łatwe w czyszczeniu na pewno przypadną Ci do gustu.

Pojemniki na produkty sypkie - jakie wybrać?

Wysokiej jakości pojemniki na produkty sypkie są niezbędne w każdym domu. Właśnie takie pozwolą utrzymać świeżość produktów sypkich, uporządkować szafki oraz zachować trwałość aromatów. Jednak jaki rodzaj pojemnika najlepiej nadaje się do przechowywania artykułów suchych?

przechowywanie żywności 3

Dobre pojemniki do kuchni powinny być szczelne, łatwe w czyszczeniu i wygodne do nabierania lub wylewania. Powinny łatwo układać się w stos, mieścić się w szafkach kuchennych i występować w kilku rozmiarach.

Biorąc pod uwagę wybór dostępnych materiałów do przechowywania żywności, plastik wyróżnia się jako najbardziej oczywista i korzystna opcja. Spośród wszystkich dostępnych obecnie na rynku tworzyw sztucznych polipropylen jest uważany za jeden z najbezpieczniejszych. Ten trwały i mocny termoplast jest niewiarygodnie wytrzymały, a zatem idealny zarówno do transportu, jak i przechowywania artykułów spożywczych. W zależności od potrzeb, dobierz odpowiedni rozmiar pojemnika na produkty sypkie. Długi i płaski, wysoki i wąski czy kwadratowy.

Wskazówka: z doświadczenia wiemy, że każdy rodzaj się przyda. Warto mieć w swojej spiżarni komplet różnych pojemników. W przypadku przechowywania przypraw postaw na małe słoiczki, które z łatwością schowasz do szafki lub umieścisz w stalowym stojaku na przyprawy.

DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Pojemniki na kawę, herbatę, cukier i inne

Jeżeli jesteś kawoszem lub smakoszem herbaty, na pewno cenisz sobie na co dzień świeżość zmielonego ziarna czy liści herbaty. Koniecznie zadbaj o sposób przechowywania tych dwóch produktów. Wybierając pojemnik na kawę, herbatę, ale również cukier, pamiętaj o jego szczelności. Uszczelka w pojemniku powinna chronić zawartość przed dostaniem się wilgoci. Dla urozmaicenia wystroju swojej kuchni czy salonu, zdecyduj się na pojemnik ceramiczny lub metalowy z drewnianym wykończeniem. Takie rozwiązanie jest nie tylko praktyczne, ale też bardzo dekoracyjne.

przechowywanie żywności 4

Nie wyobrażamy sobie, aby w nowoczesnej kuchni zabrakło pojemników na żywność. Jeżeli cenisz sobie świeżość jedzenia koniecznie wyposaż się w wysokiej jakości pojemniki na żywność. Istnieje wiele rodzajów i zastosowań pojemników kuchennych. Postaraj się wybrać te najbardziej uniwersalne, które będą służyć Ci przez długi czas.