Żywność najlepiej przechowywać w szczelnych i przeznaczonych do tego pojemnikach. Niektóre z nich nadają się i do lodówki i do zamrażarki, inne źle znoszą niskie temperatury, ale są nieocenione w spiżarni. Jak wybrać pojemniki na żywność, żeby nie wchodziły z nią w reakcje, były trwałe, szczelne i komfortowe w użytkowaniu?
Pojemniki do przechowywania żywności
Niezależnie od tego, czy przechowujesz resztki, przygotowujesz posiłki, czy przechowujesz świeże owoce i warzywa, pojemniki na żywność są zawsze pomocnym narzędziem. Nie musisz marnować jedzenia w kuchni, nawet przy dużym jego nadmiarze. Pojemniki na jedzenie mają różne kształty, rozmiary, materiały, a nawet kolory. Kto powiedział, że przechowywanie żywności musi być nudne?
Najważniejszy podczas wyboru pojemników na żywność jest materiał, z którego są wykonane. Upewnij się, że tworzywo jest bezpieczne i dopuszczone do kontaktów żywnością. Najpopularniejsze pojemniki na jedzenie to te wykonane ze szkła, plastiku oraz metalu. Bez względu na to, jakie będzie przeznaczenie pojemnika, koniecznie wybierz te z uszczelką przy pokrywce. Szczelność pojemników to konieczność, nie tylko w przypadku przechowywania jedzenia, ale również w transporcie.
Dodatkowym atutem przy wyborze pojemników na jedzenie będzie możliwość ich mycia w zmywarce.
Pojemniki do mrożenia
Nie zaskoczymy Cię mówiąc, że wysoka jakość pojemników do lodówki jest podstawą. Wybierając te do mrożenia żywności, polecamy rozważyć tworzywo sztuczne, które będzie wytrzymałe nawet w bardzo niskich temperaturach.
Decydując się na mrożenie dań, które przygotowujemy w dużych ilościach, takich jak leczo i bigos, warto mieć pod ręką kilka rozmiarów pojemników do lodówki. W ten sposób z łatwością wyporcjujemy przygotowaną potrawę, która po rozmrożeniu będzie gotowa do spożycia. Unikniemy poddawania dań kilkukrotnemu zamrożeniu i rozmrożeniu, które może negatywnie wpłynąć na jakość żywności.
Pojemniki do lodówki i mrożenia powinny być solidne. Te przystosowane do podgrzewania dań w mikrofali oraz łatwe w czyszczeniu na pewno przypadną Ci do gustu.
Pojemniki na produkty sypkie - jakie wybrać?
Wysokiej jakości pojemniki na produkty sypkie są niezbędne w każdym domu. Właśnie takie pozwolą utrzymać świeżość produktów sypkich, uporządkować szafki oraz zachować trwałość aromatów. Jednak jaki rodzaj pojemnika najlepiej nadaje się do przechowywania artykułów suchych?
Dobre pojemniki do kuchni powinny być szczelne, łatwe w czyszczeniu i wygodne do nabierania lub wylewania. Powinny łatwo układać się w stos, mieścić się w szafkach kuchennych i występować w kilku rozmiarach.
Biorąc pod uwagę wybór dostępnych materiałów do przechowywania żywności, plastik wyróżnia się jako najbardziej oczywista i korzystna opcja. Spośród wszystkich dostępnych obecnie na rynku tworzyw sztucznych polipropylen jest uważany za jeden z najbezpieczniejszych. Ten trwały i mocny termoplast jest niewiarygodnie wytrzymały, a zatem idealny zarówno do transportu, jak i przechowywania artykułów spożywczych. W zależności od potrzeb, dobierz odpowiedni rozmiar pojemnika na produkty sypkie. Długi i płaski, wysoki i wąski czy kwadratowy.
Wskazówka: z doświadczenia wiemy, że każdy rodzaj się przyda. Warto mieć w swojej spiżarni komplet różnych pojemników. W przypadku przechowywania przypraw postaw na małe słoiczki, które z łatwością schowasz do szafki lub umieścisz w stalowym stojaku na przyprawy.
Pojemniki na kawę, herbatę, cukier i inne
Jeżeli jesteś kawoszem lub smakoszem herbaty, na pewno cenisz sobie na co dzień świeżość zmielonego ziarna czy liści herbaty. Koniecznie zadbaj o sposób przechowywania tych dwóch produktów. Wybierając pojemnik na kawę, herbatę, ale również cukier, pamiętaj o jego szczelności. Uszczelka w pojemniku powinna chronić zawartość przed dostaniem się wilgoci. Dla urozmaicenia wystroju swojej kuchni czy salonu, zdecyduj się na pojemnik ceramiczny lub metalowy z drewnianym wykończeniem. Takie rozwiązanie jest nie tylko praktyczne, ale też bardzo dekoracyjne.
Nie wyobrażamy sobie, aby w nowoczesnej kuchni zabrakło pojemników na żywność. Jeżeli cenisz sobie świeżość jedzenia koniecznie wyposaż się w wysokiej jakości pojemniki na żywność. Istnieje wiele rodzajów i zastosowań pojemników kuchennych. Postaraj się wybrać te najbardziej uniwersalne, które będą służyć Ci przez długi czas.