Jak i w czym podawać herbatę?
Kuchnia

Jak i w czym podawać herbatę?

Czarna, zielona, sypana, liściasta, z miodem, z imbirem. Poznaj różne sposoby parzenia i podawania herbaty.

Jak i w czym podawać herbatę?

Sposobów podawania herbaty jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszych upodobań i potrzeb. Możemy ją serwować w ozdobnym dzbanku lub przygotować pojedynczą porcję tylko dla siebie w kubku lub szklance. Z tego artykułu dowiesz się o:

filiżanka z herbatą

Historia i tradycja picia herbaty

Poranna przy śniadaniu, popołudniowa po deserze czy wieczorna rozgrzewająca – herbata pysznie smakuje o każdej porze, szczególnie w chłodne dni. Historia jej spożycia sięga 2750 roku p.n.e. Tradycja ta została zapoczątkowana w Chinach.

W tym czasie odkryto, że roślina herbaciana ma szereg właściwości leczniczych. Legenda mówi, że cesarz imieniem Shen Nung siedział w cieniu dzikiego drzewa herbacianego, gotując trochę wody pitnej, gdy wiatr zdmuchnął kilka liści z drzewa do garnka i nadał wodzie smak, który uznał za wyśmienity. Eksperymentował dalej i odkrył, że woda ta ma właściwości lecznicze, a także przyjemny smak. Wezwał Chińczyków do uprawy tej rośliny z korzyścią dla całego narodu. Z biegiem czasu stał się legendarnym Ojcem Herbaty.

W pierwszych dniach konsumpcji herbaty liście zbierano i gotowano w wodzie, aby uzyskać raczej gorzki napar. Liście były używane przede wszystkim jako lekarstwo, a w drugiej kolejności jako przyjemny napój. Minęło ponad 3000 lat, zanim herbata stała się popularnym napojem w całym chińskim imperium.

Znana nam wszystkim tradycja picia herbaty, tzw. Five o’Clock, w Wielkiej Brytanii została zapoczątkowana w XIX wieku. Podwieczorek ten, to lekki posiłek podawany między 15:30 a 17:00. Składa się z herbaty, małych kanapek, ciast, ciastek, bułeczek, chleba i dżemu. Chociaż tradycja popołudniowej herbaty jest integralną częścią kultury brytyjskiej, jest stosunkowo nowa.

Popularność herbaty jest międzynarodowa. Na całym świecie ludzie cieszą się jej smakiem, sposobami zaparzania czy podawania. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że tak naprawdę istnieje tylko pięć rodzajów herbaty. Wiele z najpopularniejszych herbat pochodzi od tych pięciu podstawowych gatunków:

  • herbata czarnej,
  • herbaty zielonej,
  • herbaty białej,
  • herbaty Oolong,
  • herbaty Pu’er.

Oczywiście są to bazy do wszelakich herbat dostępnych na rynku.

Rodzaje herbat

Wytwarzana przez moczenie suszonych liści w wodzie, herbata jest jednym z najstarszych napojów na świecie. Pochodzący z gatunków roślin Camellia sinensis orzeźwiający napój ma wiele zastosowań, takich jak łagodzenie bólu gardła, dostarczanie kofeiny rano i ułatwianie zaśnięcia w nocy.

Planując herbaciane popołudnie, zastanów się nie tylko nad rodzajem herbaty, którą chcesz serwować, ale także nad formą jej podania. Możesz wybrać herbatę liściastą lub w torebkach.

Klasycznym rodzajem herbaty jest herbata liściasta, sypana. Jest ona dobra dla Twojego zdrowia. Herbata ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą korzystnie działać na Twoje ogólne, dobre samopoczucie. Główne substancje chemiczne odpowiedzialne za doświadczenia zdrowotne zielonej herbaty, zwane katechinami, znajdują się w najwyższych stężeniach w świeżych liściach.

picie herbaty

Popularnym i szybkim w przygotowaniu rodzajem herbaty jest ta sprzedawana w torebkach. Torebka herbaty to mała, porowata, szczelna torebka, zawierająca liście herbaty lub liście innych ziół. Łatwo zanurzysz ją w gorącej wodzie i stworzysz bazę do napojów herbacianych.

Coraz bardziej popularnym napojem jest Matcha. Ta herbata parzona jest ze zmielonych liści zielonej herbaty, tworzących sproszkowaną substancję. Następnie proszek ubija się z gorącą wodą, aby przygotować herbatę. Ze względu na wysoką zawartość chlorofilu w proszku, herbata matcha zawiera wiele składników odżywczych i korzyści zdrowotnych, w tym pomaga zapobiegać chorobom serca. Ze względu na sposób wytwarzania matcha zawiera więcej kofeiny niż zwykła zielona herbata. Jest to zdrowa alternatywa dla porannej kawy!

Metody parzenia herbaty

Można by przypuszczać, że odpowiedź jest banalnie prosta. Okazuje się jednak, że to nie jest aż tak oczywiste! Istnieje wiele metod parzenia herbaty, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym, np. temperaturą wody, jej ilością czy naczyniem do zaparzania.

Przedstawiamy kilka metod, które wpływają na smak oraz intensywność herbaty, ale też na doznania podczas procesu parzenia.

Gongfu Cha

Tę tradycyjną metodę parzenia herbaty charakteryzuje cały zestaw specyficznych akcesoriów. Gongfu skupia się na jakości herbaty. Podczas parzenia w niewielkich czajniczkach lub gaiwanach (przeciętnie pomiędzy 100 a 300 ml) herbata jest parzona wielokrotnie i degustowana z małych czarek (30-50ml). Każde kolejne parzenie różni się intensywnością, smakiem i aromatem naparu.

matcha

Parzenie herbaty w imbryku

A właściwie gotowanie. Proces przygotowania herbaty w imbryku polega na gotowaniu liści herbaty (najlepiej zielonej) na wolnym ogniu do momentu otrzymania oczekiwanej intensywności napoju.

Dzbanek do herbaty niektórym może wydawać się zbędnym naczyniem. Z łatwością możemy przecież przygotować ten napar w kubku czy szklance. Nic bardziej mylnego. Herbata parzona w dzbanku potrafi zapewnić dużo przyjemności!

Parzenie herbaty w dzbanku nie jest niczym skomplikowanym, jednak należy wziąć pod uwagę rodzaj naparu – inaczej będziemy parzyć herbatę czarną, inaczej zieloną, a jeszcze inaczej czerwoną. Do parzenia herbaty lepiej sprawdzi się miękka, przefiltrowana woda pozbawiona minerałów. Dzięki temu herbata będzie bardziej aromatyczna.

Przygotowanie herbaty w kubku termicznym

Tak, można zaparzyć herbatę bezpośrednio w kubku termicznym! Jest to duża oszczędność czasu i pewnego rodzaju wygoda.

DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Jest kilka sposobów na przygotowanie swojej ulubionej herbaty lub ziół w kubku termicznym bez potrzeby wykorzystywania dodatkowego dzbanka. Niezależnie od tego, czy wolisz herbatę liściastą czy w torebkach, możesz zaparzyć ją bezpośrednio w kubku termicznym. Jeżeli masz zaparzacz, który można nałożyć na krawędź kubka pod nakrętkę, wsyp do niego odpowiednią ilość liści herbaty, zalej wodą i odczekaj rekomendowaną ilość czasu. Następnie wyjmij zaparzacz i dodaj ulubione dodatki. Ta sama instrukcja dotyczy herbat torebkowanych. Kubek termiczny weź ze sobą i ciesz się gorącą herbatą w dowolnym miejscu.

Kubki i szklanki do herbaty

Większość ludzi ma swoją ulubioną filiżankę lub kubek. Wszystko zależy od osobistych preferencji, jednak filiżanka lub kubek, z którego pijesz, odgrywa dużą rolę w wyborze herbaty.

dzbanek do herbaty

Rozmiar

Tradycyjne filiżanki do herbaty są małe, mieszczą zaledwie 40-80 ml lub kilka łyków herbaty. Dzięki temu herbata nie wystygnie przed jej wypiciem, jest to również idealna ilość do picia mocnych naparów. Wielkość filiżanek może zmienić konsystencję herbaty.

Kształt

Idealnie filiżanka do herbaty powinna być szersza u góry, z równym kątem do dołu, co pozwala na prawidłowe chłodzenie herbaty. Dzięki temu ryzyko poparzenia języka jest mniejsze. Wyższe filiżanki lub kubki do herbaty pozwolą lepiej docenić aromat naparu, ale napój może nie stygnąć w nich tak równomiernie.

Materiał

Porcelana lub szkło to idealny wybór na filiżanki do herbaty. Grubsze miseczki dłużej utrzymują ciepło, ale są mniej przyjemne dla ust niż te cieńsze.

Jeżeli wolisz nowocześniejsze naczynie do podania herbaty niż klasyczna filiżanka, to mogą spodobać Ci się szklanki z podwójnym dnem lub te wykonana z grubszego szkła. Szklanki termiczne są wygodne w użytku i bardzo estetyczne. Podawanie w nich herbaty jest równie praktyczne, co efektowne. Dodatkowo niektóre z nich mają wbudowany zaparzacz, do którego możesz wsypać liście herbaty.

Dzbanki i termosy

Coraz częściej parzymy herbatę tylko dla jednej osoby, korzystając z filiżanki czy kubka. Nie ma w tym nic złego. Warto jednak powrócić do dawnego zwyczaju zaparzania herbaty w czajniczku, nawet, jeśli przygotowujemy napój tylko dla siebie. Do wyboru mamy dzbanki szklane, ceramiczne i żeliwne. Które są najlepsze? Wszystko zależy od naszych preferencji.

Szklane dzbanki dostępne są na rynku zaledwie od kilkudziesięciu lat. Dziś możemy kupić proste, designerskie dzbanki z zaparzaczami lub bez albo pięknie zdobione, dodatkowo wyposażone w podgrzewacze naczynia, które pomagają przedłużyć wysoką temperaturę napoju. Ze względu na swój wygląd, parzone w nich herbaty liściaste, susze owocowe czy zioła wyglądają wyjątkowo efektownie.

DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Ceramiczne dzbanki to piękne, tradycyjne naczynia do parzenia herbaty. Dostępne są w wielu formach i rozmiarach, od nowoczesnych po takie w stylu retro. Ceramika pomaga stworzyć ciepły, domowy nastrój. Do tego dobrze utrzymuje wysoką temperaturę napojów w naczyniu, dzięki czemu nawet przy trzeciej filiżance herbaty możemy cieszyć się wysoką temperaturą napoju.

Żeliwne dzbanki są droższe, ale zdecydowanie warte swojej ceny. Utrzymują ciepło najdłużej, a i najtrudniej je stłuc czy zniszczyć. Doskonale nadają się do zaparzania czarnych czy zielonych herbat – wielokrotnie parzona herbata może barwić ścianki naczynia, ale w przypadku żeliwnego dzbanka nie trzeba się tym przejmować.

Ciekawe dodatki do herbaty

herbata zimowa

Klasyczna herbata bez dodatków to pyszna tradycja. Czasami jednak dobrze jest urozmaicić jej podanie oraz smak. Kilka dodatkowych składników wystarczy, by delikatna herbata zamieniła się w aromatyczny i pełen zdrowotnych właściwości napój.

Korzeń imbiru, świeże owoce, cynamon, goździki, anyż, syrop malinowy czy naturalny miód… lista dobroczynnych składników, które możesz dodać do swojej herbaty jest nieskończona, a granice wyznacza tylko nasza wyobraźnia i preferencje. Większość herbat to idealna baza do napojów rozgrzewających. Smaki wzajemnie się uzupełniają, tworząc wręcz magiczne kompozycje, które nie tylko rozgrzewają zimne ciało i koją duszę, ale także pomagają pobudzić układ odpornościowy i wzmocnić organizm.

Picie herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych niezależnie od pory roku. Możesz ją przygotować na wiele sposobów. Wybierz swój ulubiony i ciesz się filiżanką swojej ulubionej herbaty niezależnie sezonu!