Jak i w czym podawać herbatę?

Filiżanka z herbatą na tle różnych roślin
Serwis do herbaty porcelana – jaki zestaw do parzenia herbaty będzie najlepszy

Sposobów podawania herbaty jest niezliczenie wiele. A wszystko zależy od Twoich upodobań i potrzeb. Możesz serwować ją w ozdobnym dzbanuszku do herbaty lub przygotować pojedynczą porcję tylko dla siebie w kubku lub szklance. Poznaj rodzaje herbat i sposoby jej parzenia. Zaczynamy!

  1. Historia i tradycja picia herbaty

  2. Rodzaje herbat

  3. Metody parzenia herbaty

  4. Kubki i szklanki do herbaty

  5. Dzbanki do herbaty i termosy

  6. Ciekawe dodatki do herbaty

Historia i tradycja picia herbaty

Poranna przy śniadaniu, popołudniowa po deserze czy wieczorna rozgrzewająca – herbata pysznie smakuje o każdej porze, szczególnie w chłodne dni. Jej odkrycie szacuje się na rok 2750 p.n.e., a tradycję picia herbaty zapoczątkowano nie gdzie indziej, ale w Chinach.

Chińczycy odkryli, że roślina herbaciana nie tylko doskonale smakuje po zalaniu jej ciepłą wodą, ale też ma szereg właściwości leczniczych. Według legendy napój herbaciany powstał zupełnym przypadkiem. Kiedy cesarz iShen Nung siedział w cieniu dzikiego drzewa herbacianego i gotował wodę, wiatr zdmuchnął kilka liści, które wpadły do garnka. Woda nabrała przyjemnego i zachwycającego smaku. Cesarz, nazywany później Ojcem Herbaty, wezwał Chińczyków do uprawiania rośliny i eksperymentowania z różnymi gatunkami. Liście herbaty służyły początkowo do przygotowania gorzkiego, leczniczego naparu. Minęło ponad 3000 lat, zanim herbata stała się w całym chińskim imperium popularnym napojem pitym dla przyjemności.

Stosunkowo nową tradycję picia herbaty, tzw. five o’clock w Wielkiej Brytanii zapoczątkowano w XIX wieku. Wtedy to pojawił się zwyczaj parzenia herbaty połączony ze spożywaniem lekkiego podwieczorku skaładajacego się z małych kanapek, ciast, ciastek, bułeczek, chleba i dżemu.

Dość jednak o historii. Herbata cieszy się popularnością na całym świecie, a jej różnorodne odmiany będące bazą do herbacianych naparów pochodzą od 5 podstawowych gatunków:

  • herbata czarnej,
  • herbaty zielonej,
  • herbaty białej,
  • herbaty Oolong,
  • herbaty Pu’er.

Jeśli oprócz herbaty uwielbiasz pić też kawę, sprawdź, jak przygotować dobrą kawę w domu. Znajdziesz tam wiele praktycznych wskazówek.

Rodzaje herbat

Herbata, wytwarzana przez moczenie suszonych liści w wodzie, należy do najstarszych napojów na świecie. Orzeźwiający napitek z gatunku Camellia sinensis (herbata chińska) ma wiele zastosowań – łagodzi ból gardła, zapewnia przyjemne pobudzenie o poranku, a także wspiera zdrowie serca.

Herbata występuje w formie lisciastej przeznaczonej do zaparzania w dzbanku do herbaty lub czajniczku z podgrzewaczem lub w torebkach gotowych do wrzucenia do kubka.

Jaki jest najlepszy kubek do jesiennych napojów? Sprawdź na naszym blogu.

Klasyczna herbata liściasta, a szczególnie zielona ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą wspierać Twoje dobre samopoczucie. Główne substancje chemiczne uznawane za prozdrowotne występują w najwyższych stężeniach w świeżych liściach.

Zrelaksowana kobieta z kubkiem herbaty
Zestaw do parzenia herbaty liściastej. Ile herbaty do zaparzacza?

Najpopularniejszy rodzaj herbaty, to ta sprzedawana w małych torebkach lub piramidkach (plastikowych lub papierowych) zawierających pokruszone liście herbaty lub herbaciany proszek.

Warto wspomnieć też o coraz popularniejszym napoju parzonym ze zmielonych liści zielonej herbaty, czyli napoju matcha. Zielony proszek ubija się z gorącą wodą, by przygotować herbatę o wysokiej zawartości chlorofilu (zawiera różne substancje odżywcze korzystne dla zdrowia) i kofeiny. Jesli nie przepadasz za małą czarną, może na poranne pobudzenie spróbujesz herbaty matcha?

Zobacz też, jak zrobić jesienną kawę i przygotować pyszną pumpkin spice latte

Metody parzenia herbaty

Odpowiedź wydaje się banalnie prosta – zalej torebkę lub liście gorącą wodą, poczekaj 2-3 minuty i gotowe. Czy rzeczywiście? Jak się okazuje sposobów na parzenie herbaty jest wiele, a każdy z nich wpływa na ostateczny smak herbacianego naparu.

Zacznijmy od mało znanej w Polsce metody parzenia o nazwie Gongfu Cha. Co kryje się za tą tajemniczą nazwą?

Gongfu Cha

Ta tradycyjna metoda parzenia herbaty z wykorzystaniem liści wysokiej jakości bazuje na całym zestawie specyficznych akcesoriów. Herbatę parzy się w czajniczkach do herbaty lub gaiwanach o pojemności 100-300 ml. Liście zalewane są wodą wielokrotnie, a napar degustuje się z małych czarek (30-50 ml). Każde kolejne parzenie sprawia, że napój różni się od poprzedniego intensywnością, smakiem i aromatem.

Proszek herbaciany w pojemniku
Zestaw herbat do zaparzania – na prezent, na urodziny, na Dzień Nauczyciela

Parzenie herbaty w imbryku

A właściwie gotowanie. Liście herbaty (najlepiej zielonej) umieszcza się w imbryczku i gotuje na wolnym ogniu do momentu otrzymania oczekiwanej intensywności napoju. Nie da się ukryć, że herbata parzona w taki sposób smakuje wyśmienicie, ale mamy dla Ciebie prostszą metodę. Wykorzystaj dzbanek do herbaty! Tak, zgadza się. W takim naczyniu przyrządzisz równie smaczny napar co w imbryku, a unikniesz stania przy kuchence. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to odpowiednia temperatura wody (dla herbaty czarnej – 95°C-96°C, dla zielonej – 65°C -80°C, dla białej - 80°C-95°C). Żeby podtrzymać temepraturę naparu i zaserwować ciepłą hrebatę gościom, wybierz serwis do herbaty z dzbanuszkiem z podgrzewaczem.

Przygotowanie herbaty w kubku termicznym

Tak, herbatę zaprzysz też bezpośrednio w kubku termicznym! Włóż do niego zaparzacz z herbatą sypaną lub herbacianą torebkę i zalej wodą. Poczekaj, aż herbata “naciągnie” i wyjmij torebkę lub zaparzacz. Przypadkiem nie zostawiaj ich w kubku! Wtedy herbata nie będzie nadawała się do picia (stanie się zbyt mocna). Jesli herbata ma być gotowa od razu do spożycia, dolej do niej odrobinę zimnej wody. Ciepła herbata na wynos jest nieoceniona w trakcie chłodnych jesiennych i zimowych dni.

Kubki i szklanki do herbaty

W czym podać herbatę? Większość z nas ma swoją ulubioną filiżankę lub ulubiony kubek. Od czasu do czasu serwujesz herbatę w eleganckim czajniczku z zaparzaczem lub w dzbanku do herbaty - nadal jednak potrzebujesz zastawy, żeby wypić przygotowany napar. Na co zwrócić uwagę przy wyborze porcelanowych filiżanek, kubka i zestawu do parzenia herbaty?

Kobieta nalewająca herbatę do filiżanki
Czajniczki z podgrzewaczem, dzbanki na herbatę, a może kubek termiczny

Rozmiar

Tradycyjne filiżanki do herbaty są małe i mieszczą zaledwie 40-80 ml lub kilka łyków herbaty. Zanim herbata w nich wystygnie, już jej nie będzie! Taka pojemność jest idealna do podawania mocnej czarnej lub zielonej herbaty.

Kształt

Dobrze wyprofilowana filiżanka do herbaty powinna być szersza u góry i zwężać się ku dołowi, co pozwala na chłodzenie herbaty i mniejszą szansę na poparzenie się. Wyższe filiżanki lub kubki do herbaty pozwolą lepiej docenić aromat naparu, ale napój może nie stygnąć w nich tak równomiernie.

Materiał

Porcelana lub szkło to idealny wybór na filiżanki do herbaty. Grubsze miseczki dłużej utrzymują ciepło, ale są też mniej przyjemne podczas picia.

Jeżeli wolisz nowocześniejsze naczynie do podania herbaty niż klasyczna filiżanka, spodobają Ci się szklanki z podwójnym dnem lub te wykonana z grubszego szkła. Szklanki termiczne są wygodne w użytku i bardzo estetyczne. Podawanie w nich herbaty jest równie praktyczne, co efektowne. Dodatkowo niektóre z nich mają wbudowany zaparzacz, do którego możesz wsypać liście herbaty.

Przeczytaj też, jak urządzić przytulny kącik kawowy w domu

Dzbanki do herbaty i termosy

Coraz częściej parzymy herbatę tylko dla jednej osoby, korzystając z filiżanki czy kubka. Nie ma w tym nic złego. Warto jednak powrócić do dawnego zwyczaju zaparzania herbaty w czajniczku, nawet, jeśli przygotowujemy napój tylko dla siebie. Do wyboru mamy dzbanki szklane, ceramiczne i żeliwne. Które są najlepsze? Wszystko zależy od naszych preferencji.

Szklane dzbanki dostępne są na rynku zaledwie od kilkudziesięciu lat. Dziś możemy kupić proste, designerskie dzbanki z zaparzaczami lub bez albo pięknie zdobione, dodatkowo wyposażone w podgrzewacze naczynia, które pomagają przedłużyć wysoką temperaturę napoju. Ze względu na swój wygląd, parzone w nich herbaty liściaste, susze owocowe czy zioła wyglądają wyjątkowo efektownie.

Ceramiczne dzbanki to piękne, tradycyjne naczynia do parzenia herbaty. Dostępne są w wielu formach i rozmiarach, od nowoczesnych po takie w stylu retro. Ceramika pomaga stworzyć ciepły, domowy nastrój. Do tego dobrze utrzymuje wysoką temperaturę napojów w naczyniu, dzięki czemu nawet przy trzeciej filiżance herbaty możemy cieszyć się wysoką temperaturą napoju.

Żeliwne dzbanki są droższe, ale zdecydowanie warte swojej ceny. Utrzymują ciepło najdłużej, a i najtrudniej je stłuc czy zniszczyć. Doskonale nadają się do zaparzania czarnych czy zielonych herbat – wielokrotnie parzona herbata może barwić ścianki naczynia, ale w przypadku żeliwnego dzbanka nie trzeba się tym przejmować.

Ciekawe dodatki do herbaty

Wysokie szklanki z zimową herbatą
Z czym herbata zimowa – zestaw szklanek do herbaty

Klasyczna herbata bez dodatków to pyszna tradycja. Czasami jednak dobrze jest urozmaicić jej podanie oraz smak. Kilka dodatkowych składników wystarczy, by delikatna herbata zamieniła się w aromatyczny i pełen zdrowotnych właściwości napój.

Korzeń imbiru, świeże owoce, cynamon, goździki, anyż, syrop malinowy czy naturalny miód… lista dobroczynnych składników, które możesz dodać do swojej herbaty jest nieskończona, a granice wyznacza tylko Twoja wyobraźnia i preferencje. Większość herbat to idealna baza do napojów rozgrzewających. Smaki wzajemnie się uzupełniają, tworząc wręcz magiczne kompozycje, które nie tylko rozgrzewają zimne ciało i koją duszę, ale także pomagają pobudzić układ odpornościowy i wzmocnić organizm.

Picie herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych niezależnie od pory roku. Możesz ją przygotować na wiele sposobów. Wybierz swój ulubiony i ciesz się filiżanką swojej ulubionej herbaty niezależnie sezonu! Nie zapomnij oczywiście o kubkach do herbaty w zestawie lub o eleganckim porcelanowym serwisie do herbaty.

A może jesteś miłośnikiem kawy i planujesz zakup ekspresu. Przeczytaj, jaki ekspres do kawy wybrać.