Akcesoria do ekspresu do kawy – jakie warto mieć w domu?

Kobieta z kubkiem kawy przygotowująca grzankę
Akcesoria do parzenia kawy przydatne w domu

Ekspres do kawy już masz. Teraz czas wybrać przydatne akcesoria, które pozwolą Ci jeszcze wygodniej przygotowywać i serwować kawę. Jakie dodatkowe sprzęty do ekspresu warto mieć w domu? Przedstawiamy praktyczne akcesoria kawowe takie jak młynek do kawy, spieniacz do mleka czy pojemnik na kawę.

  1. Młynek do kawy

  2. Spieniacz do mleka

  3. Termometr do mleka

  4. Pojemnik na ziarna kawy i ubijak do kawy

  5. Dzbanek do serwowania kawy i szklanki termiczne

  6. Akcesoria do kawy artystycznej

  7. Środki do czyszczenia ekspresu ciśnieniowego do kawy

Młynek do kawy

To Twój „must have”, jeśli w domu masz ekspres przelewowy lub kolbowy bez wbudowanego młynka. Albo korzystasz z kawiarki, zaparzacza typu french press, AeroPressu lub innych metod parzenia kawy. Możesz wybrać elektryczny lub ręczny młynek do kawy z żarnami lub nożami. Jeśli zdecydujesz się na młynek do kawy żarnowy, czeka Cię jeszcze jedna decyzja – będzie ceramiczny czy stalowy? Płaski czy stożkowy? Żeby ułatwić Ci decyzję, podpowiadamy, czym różnią się poszczególne modele.

Młynek do kawy żarnowy czy nożowy – jakie różnice?

Elektryczny młynek wyposażony w stalowe noże jest prostym i tanim urządzeniem do rozdrabniania różnych produktów, w tym orzechów, nasion, przypraw i... ziaren kawy. Niestety nie jest to najlepszy sprzęt do mielenia kawy, ponieważ zamiast mielić ziarna, sieka je na mniejsze kawałki. W trakcie pracy młynek do kawy elektryczny z nożami mocno się nagrzewa i „odbiera” kawowym ziarnom smak i aromat.

Z proszku (a raczej nierównomiernie posiekanych ziaren), który przygotujesz w młynku nożowym, zaparzysz gorzką i dość kwaśną kawę zamiast aromatycznego espresso. Urządzenie z nożami to zatem świetny sprzęt do rozdrabniania wielu innych składników, ale na pewno nie kawy.

Młynek do kawy żarnowy, czy to ręczny, czy elektryczny, posiada 2 obracające się powoli żarna, które miażdżą ziarna kawy zamiast je siekać. Proces mielenia odbywa się powoli, a kawowe ziarna nie podgrzewają się tak jak w młynku nożowym. Co najważniejsze, w młynku żarnowym możesz ustawić grubość mielenia i przygotować proszek idealny do zaparzenia naparu intensywnego w smaku i aromacie.

Młynek żarnowy ceramiczny i stalowy

Każdy barista powie Ci, że do domowego mielenia kawy warto wybrać młynek żarnowy i żadnego innego. Miłośnicy kawy spierają się jednak, który z rodzajów tego modelu jest lepszy – ceramiczny czy stalowy. Młynki ceramiczne cechuje nieco cichsza praca niż stalowe (mówimy tu o młynkach elektrycznych), jednak są bardziej podatne na uszkodzenia. Młynki stalowe precyzyjnie mielą ziarna do pożądanej grubości i wytwarzają mniejszą ilość kawowego pyłu niż młynki ceramiczne.

Przeczytaj też:

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Młynek żarnowy płaski a stożkowy

Żarna stożkowe wykorzystuje się w ręcznych młynkach do kawy. Podczas mielenia ziaren dochodzi tylko do niewielkiego wzrostu temperatury wewnątrz urządzenia, dlatego kawa zachowuje swój pełen smak i aromat. Konstrukcja stożkowa umożliwia swobodne opadanie zmielonego proszku do pojemnika, dlatego wnętrze młynka pozostaje czystsze. Młynek z żarnami stożkowymi mieli kawę na drobny lub gruby przemiał.

Płaskie żarna wykorzystywane w elektrycznych młynkach do kawy podnoszą temperaturę ziaren (to nieuniknione) bardziej niż żarna stożkowe, ale nadal mielą ją w sposób, który pozwala wydobywać z ziaren pełen smak kawy. Podczas mielenia w młynku z żarnami płaskimi proszek kieruje się w bok, a nie w dół. Dlatego też młynek bardziej się zanieczyszcza. W przypadku żaren płaskich przemiał jest bardziej jednorodny i możesz wygodnie dopasować grubość mielenia do kawy, jaką chcesz uzyskać.

Kawoszom polecamy tradycyjne młynki ręczne – w sklepach dostępne są poręczne modele, które możesz zabrać ze sobą nawet w podróż.

Rodzaje młynków do kawy w formie inforgrafiki
Młynek do kawy żarnowy ceramiczny lub stalowy - który wybrać

Spieniacz do mleka

Mężczyzna dolewający mleko do kawy
Spieniacz i termometr do mleka – praktyczne akcesoria do kawy

Kolejny dodatek do ekspresu do kawy przydatny szczególnie miłośnikowi napojów mlecznych, to urządzenie do spieniania mleka. Jeśli Twój ekspres nie ma wbudowanej dyszy wytwarzającej parę, spieniacz elektryczny lub ręczny pomoże Ci przygotować pyszne cappuccino lub latte. Spieniacz do mleka elektryczny w krótkim czasie zrobi puszystą piankę i podgrzeje mleko. Możesz wlać do niego zimny napój roślinny i przyrządzić smaczną kawę mrożoną z aksamitną pianką. Czy potrzebujesz takiego sprzętu? Jeśli uwielbiasz kawy mleczne, a Twój ekspres ich nie robi, spieniacz elektryczny może Ci się przydać.

Poradzisz sobie również i z małym spieniaczem do mleka ręcznym zasilanym na baterie (lub przez USB). Na pewno kojarzysz ten sprzęt – to kompaktowe urządzenie zakończone malutką ubijaczką pozwala delikatnie spienić niewielką ilość mleka. Dlatego doskonale sprawdzi się do przygotowania filiżanki cappuccino zawsze wtedy, kiedy najdzie Cię na nie ochota.Oprócz spieniaczy do mleka elektrycznych i ręcznych w sklepach znajdziesz też ręczne ubijacze w postaci niewielkich stalowych dzbanków. Tłokowy mechanizm spieniania mleka pozwala szybko i skutecznie przygotować puszystą mleczną piankę.

Nie wiesz, jaki ekspres przelewowy będzie dla Ciebie najlepszy? Sprawdź nasz ranking ekspresów przelewowych i polecane przez nas modele.

Termometr do mleka

Czy warto zaopatrzyć się w termometr do mleka? Tak, o ile lubisz kawy mleczne i jesteś smakoszem cappuccino czy latte. Mleko do przygotowania puszystej pianki powinno mieć temperaturę ok. 60-65°C. Taka temperatura pozwala uzyskać idealną konsystencję napoju. Zbyt gorące mleko wpłynie na smak kawy, a zbyt zimne nie spieni się. Dlatego termometr do mleka może okazać się dla Ciebie przydatny. Praktyczny termometr, który wygodnie zaczepisz na spieniaczu, kosztuje ok. 20-30 zł. Najlepsze termometry to precyzyjne, analogowe akcesoria z wygodną i czytelną podziałką oraz klipsem do mocowania.

Pojemnik na ziarna kawy i ubijak do kawy

Jak najlepiej przechowywać kawowe ziarna, żeby zachowały swoją świeżość? Możesz bez problemu zostawić je w oryginalnym opakowaniu – otwartą torebkę zepnij tylko szczelnie klipsem, żeby do jej wnętrza nie przedostawało się powietrze i zapachy. Ziarna możesz przesypać również do metalowego, szklanego lub plastikowego pudełka i trzymać je w szafce (z dala od piekarnika i kuchenki do gotowania). Najlepiej, żeby pojemnik był nieprzezroczysty.

Dzbanek do serwowania kawy i szklanki termiczne

Elegancki dzbanek do kawy to nieobowiązkowy, ale stylowy dodatek do ekspresu. Możesz serwować w nim kawę, kiedy odwiedzą Cię goście lub podawać ją w nim na rodzinnych uroczystościach. Jeśli wybierzesz dzbanek z podgrzewaczem, kawa przez dłuższy czas pozostanie ciepła. Dzbanek to praktyczne rozwiązanie przydatne przy ekspresie kolbowym. Zamiast zaparzać pojedyncze filiżanki dla każdego z gości, podajesz napój dla wszystkich jednocześnie. Co jeszcze z dodatkowych akcesoriów kawowych może Ci się przydać?
Szklanki termiczne z podwójnymi ściankami doskonale utrzymują ciepło, dlatego jeśli zdarza Ci się zapominać o przyrządzonej sobie kawie, wybierz komplet takich naczyń. Lub sięgnij po kubek termiczny – w nim kawa pozostanie ciepła nawet przez kilka godzin.

Przeczytaj też nasz tekst o najlepszych kubkach do jesiennych napojów.

Akcesoria do kawy artystycznej

Kobieta trzymająca filiżankę kawy mlecznej ozdobionej kwiatowym wzorem
Akcesoria do ekspresów do kawy. Latte art jako sztuka

Tak, dobrze czytasz. Niektórzy fani mlecznych napojów cenią sobie nie tylko ich wyborny smak, ale również i wygląd. Dlatego każdy napój musi być starannie przygotowany i podany. Do ozdabiania kawy z mlekiem służą zestawy do rysunków na kawie (latte art) zawierające ostry szpikulec, specjalną łyżeczkę i szpatułkę oraz szablony do posypki. Czy będą Ci potrzebne? Sam zdecyduj.

Środki do czyszczenia ekspresu ciśnieniowego do kawy

Dodatkowe akcesoria do parzenia kawy takie, jak młynek do kawy, spieniacz do mleka czy ubijak poprawiają wrażenia smakowe i sprawiają, że każda filiżanka kawowego naparu smakuje wybornie. Ale gdyby nie odkamieniacz lub tabletki do czyszczenia ekspresu, Twoje urządzenie szybko odmówiłoby posłuszeństwa. Dlaczego? Przy każdym parzeniu kawy w ekspresie gromadzą się osady ze zmielonych ziaren i wody (zwłaszcza tej z dużą ilością minerałów).

Choć większość sprzętów automatycznych wyposażona jest w filtr wody i czyści się automatycznie po każdym zaparzaniu, i tak wymaga dokładnego regularnego czyszczenia specjalnymi preparatami. Jakich środków używać? Sięgnij po tabletki odtłuszczające, które usuwają olej kawowy z bloku zaparzającego, płynny odkamieniacz i saszetki czyszczące obieg mleka. Z takim zestawem Twoja filiżanka małej czarnej zawsze będzie smakowała wybornie!

Wiesz już wszystko o najlepszych akcesoriach do kawy. Przejdź teraz do artykułu Ranking ekspresów kolbowych, by wybrać odpowiedni sprzęt do swojej kuchni.

Autor: Marta Zych