Kawiarki i zaparzacze – prosty sposób na smaczną kawę

Osoba nalewająca kawę z french pressa do białego kubka na drewnianym blacie, obok otwartej torby z ziarnami kawy.
French press, czyli zaparzacz z tłoczkiem – prosty sposób na większą ilość pysznej kawy

Nie masz w kuchni miejsca na ekspres do kawy, ale nadal marzy Ci się pyszna i aromatyczna mała czarna o poranku? Nic straconego! Prawidłowe parzenie kawy w kawiarce, french pressie oraz aeropressie zapewni Ci aromat i smak, jakie znasz z ulubionej kawiarni. Dowiedz się, jak obsługiwać kawiarkę, jak parzyć kawę w zaparzaczu i jak dobrać rodzaj kawy. Ciesz się nie tylko pyszną kawą, ale też porannym rytuałem zaparzania pobudzającego naparu.

Dlaczego warto wybrać kawiarkę, french press lub AeroPress?

Sprzęty do parzenia kawy inne niż automatyczne ekspresy ciśnieniowe są proste w obsłudze i nie zajmują dużo miejsca w kuchennych szafkach. Z ich pomocą przygotujesz naprawdę smaczny napar, porównywalny z tym zaparzonym w urządzeniu automatycznym. W kawiarce i french pressie uda Ci się zaparzyć i intensywne w smaku espresso, i mocne americano. Dodaj spienione mleko, a powstanie pyszne cappuccino.

Kawiarkę i zaparzacz możesz potraktować jako ekonomiczną alternatywę dla ekspresu przelewowego i ciśnieniowego. Może i kawa nie powstanie za naciśnięciem jednego przycisku, ale uzyskasz napar bez fusów, który o poranku doda Ci energii i skutecznie Cię pobudzi.

Rodzaje zaparzaczy i kawiarek

Jeśli nie planujesz kupić ekspresu przelewowego ani ciśnieniowego, proponujemy Ci 3 rodzaje sprzętów, w których z powodzeniem zaparzysz filiżankę małej czarnej. Dokładnie taką, jak lubisz. Sprawdź, co będzie odpowiednie dla Ciebie: kawiarka, french press czy aeropress?

Kawiarka (kawiarka Moka)

Mężczyzna przygotowuje kawę w zielonej kawiarce moka
Kawiarka moka, zwana również kafetierką lub makinetką, to włoski wynalazek Alfonso Bialettiego z 1933 roku

Klasyczne urządzenie do zaparzania kawy, jakim jest kawiarka, znane jest od początku XX w. Wymyślili je Włosi, którzy pragnęli, by każdy mógł napić się wyśmienitego espresso w domowym zaciszu. I tak powstał ten prosty ciśnieniowy sprzęt zaparzający kawowy napar intensywny w smaku i pełen aromatu.

Kawiarka składa się tylko z 3 elementów:

  • dolnego zbiornika przeznaczonego na wodę,
  • sitka, w którym umieszcza się zmielone ziarna,
  • komory górnej, do której spływa gotowy napar.
  • Jak działa to nieskomplikowane urządzenie? Gotująca się woda (kawiarkę umieszcza się na kuchence lub na płycie indukcyjnej) przepływa przez cienką rurkę sitka i namacza znajdujący się w nim kawowy proszek, a następnie spływa do górnego zbiornika. Napój gotowy!

    Napar, który powstaje w kawiarce, jest intensywny i mocny – dokładnie taki, jakiego oczekiwali projektanci tego sprzętu, czyli Bialetti i De Ponti. Za chwilę dowiesz się też, jak prosta jest obsługa kawiarki i jak niewiele trzeba, aby przygotować w niej idealne espresso, a tymczasem przedstawiamy Ci kolejny sprzęt.

    French press, zaparzacz, dzbanek z tłoczkiem

    French press z kawą postawiony na kamiennym blacie kuchennym
    French press jest wszechstronny i może być również używany do parzenia herbaty liściastej

    Zaparzacz typu french press, inaczej nazywany też dzbankiem z tłoczkiem lub francuską prasą, to urządzenie, w którym przygotujesz kawę bez fusów. Praska francuska wyposażona jest w specjalny tłok, który dociska kawę do dna dzbanka i zatrzymuje fusy tak, by przy nalewaniu napoju nie trafiały do kubka. Napój z zaparzacza smakuje podobnie do kawy z ekspresu przelewowego lub z tradycyjnej zalewajki. Wsyp więcej mielonej kawy, żeby uzyskać mocniejszy napar lub zmniejsz porcję, jeśli wolisz delikatniejsze kawy. Praski francuskiej możesz używać też do zaparzania liściastej herbaty.

    AeroPress

    Kobieta nasypuje kawę do areopressa
    Aeropress daje dużą kontrolę nad procesem parzenia, umożliwiając eksperymentowanie z różnymi grubościami mielenia, temperaturą wody i czasem ekstrakcji

    Za pomocą tego nowoczesnego i poręcznego sprzętu możesz przygotować wyśmienitą kawę jak z ekspresu, gdziekolwiek jesteś. AeroPress działający na zasadzie strzykawki przyda Ci się w podróży, pod namiotem lub na wyjeździe służbowym. Wszystko, czego potrzebujesz, to zmielone ziarna kawy i gorąca woda. W kilka chwil uzyskasz napój o głębokim złożonym smaku i oleistej konsystencji typowej dla parzenia ciśnieniowego.

    AeroPress składa się z 2 podstawowych elementów – głównej tuby, w której znajduje się zmielona kawa, oraz tłoka zakończonego gumową uszczelką. W zestawie znajduje się zazwyczaj nakrętka z sitkiem, na którą nakłada się papierowy filtr. Żeby przygotować kawę w AeroPressie, wystarczy zalać zmielone ziarna gorącą wodą, a następnie użyć tłoka, by „przecisnąć” napar przez filtr. Gotowy napój spływa do kubka lub małego dzbanka (na nim trzeba postawić AeroPress).

    Jak wybrać odpowiedni zaparzacz lub kawiarkę?

    Mężczyzna nalewa do kolorowej  filiżanki kawę z zielonej kawiarki.
    Kawiarka to nie tylko przydatny sprzęt. To też piękny akcent w kuchni

    Wiesz już, jak działa każde z urządzeń i mniej więcej orientujesz, jak smakuje kawa z kawiarki oraz jaki smak oferują french press oraz AeroPress. Nadal jednak masz wątpliwości, który z tych sprzętów będzie dla Ciebie najlepszy? Podrzucamy kilka przydatnych wskazówek, czym kierować się przy wyborze.

    1. Czy pijesz kawę o poranku jeszcze przed wyjściem do pracy? Jeśli tak, zdecyduj się na kawiarkę. Wlewasz wodę, wsypujesz kawę i wstawiasz kawiarkę na palnik albo płytę grzewczą. Kiedy kawa się zaparza, Ty możesz zająć się innymi czynnościami.

    2. Jaki smak kawy lubisz najbardziej? Pasują Ci bardziej delikatne i subtelne nuty czy wolisz intensywne w smaku espresso? Dla kawy łagodnej w smaku i aromacie wybierz zaparzacz typu french press.

    3. Ile osób pije kawę razem z Tobą? Kawiarka sprawdzi się w przypadku 1 lub 2 osób, ale też i przy 3, 4, a nawet 6 osobach. Wszystko zależy od tego, jaki model wybierzesz. W zaparzaczu o pojemności 1 l zaparzysz pyszną kawę dla maksymalnie 4 osób (zakładając, że każda wypije ok. 200 ml napoju).

    4. Jak łatwo da się wyczyścić urządzenie? Najłatwiejsza w czyszczeniu jest kawiarka, najtrudniejszy – zaparzacz. Nadal jednak jest to czynność, która nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wyrzucić kawowe fusy i dokładnie opłukać tłok z sitkiem oraz umyć pojemnik.

    5. Z jakiego materiału wykonano sprzęt do zaparzania kawy? Stalowa kawiarka to urządzenie na lata, które trudno zepsuć. O ile nie zostawisz jej zbyt długo na palniku lub nie zapomnisz nalać wody do zbiornika kawiarki, powinna długo Ci posłużyć. Szklany zaparzacz jest delikatniejszy i mniej mobilny, a lekki AeroPress wykonany z tworzywa sztucznego możesz zabrać w podróż bez obaw o jego zniszczenie.

    Jak parzyć kawę w kawiarce, french pressie i AeroPressie, zaparzaczu?

    Przechodzimy do praktyki. Proces parzenia kawy bez ekspresu może wydawać się czasochłonny i skomplikowany. Od pysznej kawy dzieli Cię jednak tylko kilka kroków. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kawę we french pressie, używasz kawiarki lub AeroPressu, potrzebujesz zmielonych ziaren kawy. I to najlepiej świeżo mielonych ziaren. Jeśli o poranku brakuje Ci czasu, możesz zmielić kawę wieczorem, a rano tylko wsypać ją do urządzenia. Żeby ułatwić sobie mielenie ziaren, wybierz akcesoria do kawy takie jak elektryczny młynek do kawy. Zmielone ziarna przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachować ich aromat i ochronić je przed wilgocią.

    Jak zrobić kawę w kawiarce? Ile wody do kawiarki?

    Oto jak krok po kroku zaparzyć kawę w kawiarce:

    1. Wlej wodę w temperaturze pokojowej do dolnego zbiornika. Nalej tyle wody, aby zawór bezpieczeństwa był nieco wyżej.

    2. Umieść sitko w dolnym zbiorniku z wodą.

    3. Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, by wypełnić je w całości. Do kawiarki potrzebujesz ziaren średniego przemiału – przemiał powinien być grubszy niż do espresso, ale też drobniejszy niż do ekspresu przelewowego lub AeroPressu.

    4. Nie ubijaj kawy w sitku. Dzięki temu woda będzie mogła swobodnie przepływać przez zmielone ziarna i wydobywać z nich pełen smak i aromat.

    5. Skręć kawiarkę i postaw ją na palniku.

    6. Poczekaj kilka minut, aż woda się zagotuje, a gotowy napar spłynie do górnego zbiornika.

    7. Zdejmij urządzenie z kuchenki i gotowe! Możesz rozlewać napój do filiżanek.

    French press – jak parzyć kawę?

    Niżej znajdziesz instrukcję, jak krok po kroku zaparzyć kawę w zaparzaczu typu french press. Opis dotyczy przygotowania 4 kaw po 100 ml.

    1. Zagotuj wodę w czajniku.

    2. Wsyp do dzbanka 24 g zmielonych ziaren kawy (1 porcja to 6 g na 100 ml wody).

    3. Zalej kawowy proszek 400 ml wody w temperaturze 92℃–94℃.

    4. Wymieszaj napar, żeby wszystkie cząsteczki kawy weszły w kontakt z wodą.

    5. Załóż pokrywę z tłokiem i delikatnie dociśnij sitko (powinno znajdować się w górnej części pojemnika)

    6. Odczekaj 4 minuty i delikatnym ruchem dociśnij tłok do dna dzbanka, żeby oddzielić fusy od naparu.

    7. Przelej kawę do filiżanek lub kubków.

    Z 24 g kawowego proszku przygotujesz 4 kawy po 100 ml każda. Eksperymentuj z ilością kawy, dodawaj jej więcej dla jeszcze intensywniejszego smaku i większej mocy.

    Jak zaparzyć kawę w AreoPressie?

    Do przygotowania kawy w AeroPressie potrzebujesz grubo zmielonej kawy, filtrów papierowych oraz kubka albo dzbanka. Pomocny będzie też stoper. Oto jak zaparzyć kawę w AeroPressie krok po kroku:

    1. Zmiel 18 g ziaren na wielkość grubego piasku (grubiej niż do kawiarki).

    2. Przelej papierowe filtry oraz AeroPress gorącą wodą.

    3. Wsyp zmieloną kawę do urządzenia i ustaw stoper.

    4. Wlej ok. 50 ml wody w temperaturze 88℃–92℃, zamieszaj i odczekaj 30 sekund.

    5. Dolej wody do pełna, jeszcze raz zamieszaj całość i zakręć sitko.

    6. Odczekaj 2 minuty, odwróć AeroPress sitkiem do dołu i ustaw go na kubku lub małym dzbanku.

    7. Delikatnie, bez użycia większej siły dociśnij tłok. Gotowe!

    Sposoby parzenia kawy a rodzaj ziaren – co warto wiedzieć?

    Kobieta nachyla się nad kawiarką, z której unosi się zapach świeżej kawy.
    Kawa z kawiarki pachnie i smakuje podobnie do tej z ekspresu ciśnieniowego

    Na koniec jeszcze kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym dobierzesz idealny typ kawy do swojej kawiarki, zaparzacza czy aeropressa. Rodzaj kawy, stopień wypalenia oraz świeżość ziaren mają ogromny wpływ na smak i aromat naparu. Kawa danego typu uwolni pełnię zapachu i smaku tylko wówczas, gdy będzie parzona odpowiednią techniką.

    Zobacz:

    Ranking ekspresów przelewowych

    Typ kawy: arabica, robusta, a może mieszanka?

    Pierwszym i kluczowym krokiem w przygotowywaniu aromatycznego napoju jest wybór gatunku kawy, który znacząco wpływa na ostateczny smak napoju. Czym się różni robusta od arabiki? I który z gatunków bardziej przypadnie Ci do gustu? Sprawdźmy!

    Arabica

    Ten stosunkowo delikatny gatunek kawy uprawiany w ponad 60 krajach na świecie charakteryzuje się słodkim smakiem i wyraźnymi nutami kwasowymi (coś jak połączenie kakao ze śliwkami, wiśniami lub porzeczkami). Smak może się różnić w zależności od rodzaju obróbki ziaren, a także od miejsca uprawy.

    Arabica charakteryzuje się dużą zawartością cukru (stężenie 2-krotnie wyższe niż w robuście) i uznaje się ją za lekki, przyjemny oraz spokojny w smaku gatunek kawy. Jest doskonała do przygotowania kawowego naparu za pomocą metod alternatywnych, takich jak pour-over lub AeroPress.

    Robusta

    To odmiana kawy o wyraźniejszej goryczce i mocniejszym smaku, jednak pozbawionym kwasowości typowej dla arabiki. Smak robusty określany bywa jako ziemisty, można w nim wyczuć nuty orzechowe i czekoladowe. Robusta często jest wykorzystywana do przygotowania espresso i kaw mlecznych, ponieważ zachowuje swój charakter w połączeniu z różnymi dodatkami. Bardziej przystępna cenowo robusta zawiera 2 razy więcej kofeiny niż arabica, dlatego doskonale sprawdza się o poranku.

    Stopień wypalenia ziaren – jaka kawa do kawiarki, a jaka do zaparzacza?

    Nalewanie kawy z kawiarki do filiżanki w porcelanowym stylu na białym stole, w świetle porannego słońca.
    Stopień wypalenia ziaren wpływa na smak kawy, z jaśniejszym paleniem podkreślającym kwasowość, a ciemniejszym – gorzkość i karmelowość

    Smak kawowego naparu nie zależy jedynie od gatunku kawy, ale również od stopnia wypalenia ziaren. Jest on zależny od tego, jak długo i intensywnie palona. Co to oznacza?

    • Kawa palona jasno charakteryzuje się wyraźnymi kwaskowatymi i owocowymi smakami – jeśli lubisz kawy o delikatnych aromatach, spróbuj właśnie tej odmiany. Zaparz ją w ekspresie przelewowy, AeroPressie lub dripperze, żeby wydobyć z niej głębię smaku i aromatu.
    • Średnio wypalone ziarna dają zrównoważony smak z nutami orzechów, karmelu i subtelną kwasowością. Doskonale nadają się do ekspresu do kawy przelewowego, automatycznego i kolbowego. Możesz używać ich również w kawiarce i french pressie.
    • Kawa palona ciemno ma głęboką goryczkę i wyraźne nuty palone, co przypadnie do gustu miłośnikom kaw o intensywnym smaku. Ciemno palone ziarna najlepiej smakują z ekspresu kolbowego i automatycznego oraz z kawiarki i frenchpressa.
    • Do kawiarki wybierz kawę średnio lub ciemno paloną. Pierwszy rodzaj sprawi, że napój będzie zrównoważony – odpowiednio kwaśny i słodki jednocześnie. Kawa ciemno palona zaparzona w kawiarce ma mocno wyczuwalne czekoladowe i orzechowe nuty. Jeśli wybierzesz ziarna jasno palone, uzyskasz napar mało wyrazisty w smaku i pozbawiony głębokiego aromatu.
    • W zaparzaczu typu french press używaj ziaren jasno lub średnio palonych polecanych do ekspresów przelewowych. Jeśli lubisz intensywne smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zdecydować się na kawę ciemno paloną. Ziarna do french pressu powinny być zmielone na poziomie wyższym niż średni – zbyt drobne zapchają sitko, a zbyt grubo zmielone nie zaparzą się.
    • Do zaparzania kawy w AeroPressie poleca się ziarna jasno palone o średnim stopniu zmielenia. Najlepiej, jeśli ziarna zmielisz tuż przed przygotowaniem kawy.

    Wiesz już, jakiej kawy potrzebujesz? Kupisz ją wygodnie w sklepie online Biedronka Home! Zobacz naszą ofertę kaw ziarnistych.

    Jak wybrać świeżą i aromatyczną kawę?

    Gdzie tkwi sekret wyśmienitej kawy? Ziarna kawy, które trafią do ekspresu lub kawiarki, powinny być jak najświeższe. Data palenia powinna być możliwie najbliższa daty zakupu. Kupuj świeże ziarna nie starsze niż dwa tygodnie po paleniu. O czym jeszcze warto pamiętać? Mielenie kawy tuż przed parzeniem jest kluczowe dla uzyskania jak najlepszego smaku. Warto zainwestować w akcesoria do parzenia kawy, w tym młynek do kawy, który pozwoli na mielenie ziaren przed zaparzeniem napoju.

    Parzenie kawy w kawiarce i zaparzaczu – prosto i aromatycznie

    Kawiarka, praska francuska i AeroPress to alternatywne metody parzenia kawy w domu. Nie wymagają dużej inwestycji, zajmują mało miejsca i są praktyczne do zabrania w podróż lub na wyjazd. To idealne rozwiązanie dla miłośników kawowych napojów, którzy cenią sobie smak świeżo zaparzonej kawy przygotowanej w domowym zaciszu. Nie musisz mieć ekspresu automatycznego ani kapsułkowego, żeby o poranku cieszyć się pysznym latte lub intensywnym i pobudzającym espresso. Wybierz swój sprzęt, by każdego dnia pić swoją ulubioną kawę!

    A może zamiast alternatywnych metod zaparzania wolisz wygodny ekspres? Zajrzyj do naszego artykułu: Jaki ekspres do kawy wybrać i podejmij najlepszą decyzję.