
Nie masz w kuchni miejsca na ekspres do kawy, ale nadal marzy Ci się pyszna i aromatyczna mała czarna o poranku? Nic straconego! Za chwilę dowiesz się, jak przygotować intensywny w smaku kawowy napar w kawiarce, french pressie lub AeroPressie. Zaczynamy!
-
Dlaczego warto wybrać kawiarkę, french press lub AeroPress?
-
Rodzaje zaparzaczy i kawiarek
-
Jak wybrać odpowiedni zaparzacz lub kawiarkę?
-
Jak parzyć kawę w kawiarce, french pressie i AeroPressie?
-
Sposoby parzenia kawy – co warto wiedzieć?
-
Kawiarki i zaparzacze – prosty sposób na smaczną kawę w domu
Dlaczego warto wybrać kawiarkę, french press lub AeroPress?
Sprzęty do parzenia kawy inne niż automatyczne ekspresy ciśnieniowe są proste w obsłudze i nie zajmują dużo miejsca w kuchennych szafkach. Z ich pomocą przygotujesz naprawdę smaczny napar, porównywalny z tym zaparzonym w urządzeniu automatycznym. W kawiarce i french pressie uda Ci się zaparzyć i intensywne w smaku espresso, i mocne amerciano. Dodaj spienione mleko, a powstanie pyszne cappuccino.
Przeczytaj też
Kawiarkę i zaparzacz można potraktować jako ekonomiczną alternatywę dla ekspresu przelewowego i ciśnieniowego. Może i kawa nie powstanie za naciśnięciem jednego przycisku, ale uzyskasz napar bez fusów, który o poranku doda Ci energii i skutecznie Cię pobudzi.
Rodzaje zaparzaczy i kawiarek
Jeśli nie planujesz kupić ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego, proponujemy Ci 3 rodzaje sprzętów, w których z powodzeniem zaparzysz filiżankę małej czarnej. Dokładnie taką, jak lubisz. Już za chwilę będziesz wiedzieć, jaki sprzęt wybrać dla siebie.
Kawiarka (kawiarka Moka)
Klasyczne urządzenie do zaparzania kawy, jakim jest kawiarka, znane jest od początku XX w. Wymyślili je Włosi, którzy pragnęli, by każdy mógł napić się wyśmienitego espresso w domowym zaciszu. I tak powstał ten prosty ciśnieniowy sprzęt zaparzający kawowy napar intensywny w smaku i pełen aromatu.
Kawiarka składa się tylko z 3 elementów: dolnego zbiornika przeznaczonego na wodę, sitka, w którym umieszcza się zmielone ziarna, oraz komory górnej, do której spływa gotowy napar. Jak działa to nieskomplikowane urządzenie? Gotująca się woda (kawiarkę umieszcza się na kuchence lub na płycie indukcyjnej) przepływa przez cienką rurkę sitka i namacza znajdujący się w nim kawowy proszek, a następnie spływa do górnego zbiornika. Napój gotowy!
Napar, który powstaje w kawiarce jest intensywny i mocny – dokładnie taki, jakiego oczekiwali projektanci tego sprzętu, czyli Bialetti i De Ponti. Za chwilę dowiesz się też, jak przygotować idealne espresso w kawiarce, a tymczasem przedstawiamy Ci kolejny sprzęt.
French press
Zaparzacz typu french press, inaczej nazywany też dzbankiem z tłoczkiem lub francuską prasą, to urządzenie, w którym przygotujesz kawę parzoną bez fusów. Praska francuska wyposażono jest w specjalny tłok, który dociska kawowy proszek do dna dzbanka i zatrzymuje fusy tak, by przy nalewaniu napoju nie trafiały do kubka. Napój z zaparzacza smakuje podobnie do kawy z ekspresu przelewowego lub do tradycyjnej zalewajki. Wsyp więcej kawowego proszku, żeby uzyskać mocniejszy napar lub dodaj go mniej, jeśli wolisz delikatniejsze kawy. Praski francuskiej możesz używać też do zaparzania liściastej herbaty.
AeroPress
Za pomocą tego nowoczesnego i poręcznego sprzętu możesz przygotować wyśmienitą kawę jak z ekspresu, gdziekolwiek jesteś. AeroPress działający na zasadzie strzykawki przyda Ci się w podróży, pod namiotem lub na wyjeździe służbowym. Wszystko, czego potrzebujesz, to zmielonych ziaren kawy i gorącej wody. W kilka chwil uzyskasz napój o głębokim, złożonym smaku i oleistej konsystencji.
AeroPress składa się z 2 podstawowych elementów – głównej tuby, w której znajduje się kawowy proszek, oraz tłoka zakończonego gumową uszczelką. W zestawie znajduje się zazwyczaj nakrętka z sitkiem, na którą nakłada się papierowy filtr. Żeby przygotować kawę w AeroPressie, wystarczy zalać zmielone ziarna gorącą wodą, a następnie użyć tłoka, by „przecisnąć” napar przez filtr. Gotowy napój spływa do kubka lub małego dzbanka (na nim trzeba postawić AeroPress).
Jak wybrać odpowiedni zaparzacz lub kawiarkę?

Wiesz już, jak działa każde z urządzeń i mniej więcej orientujesz, jak smakuje kawa z kawiarki i jaki smak kawy oferuje french press i AeroPress. Nadal jednak masz pewne wątpliwości, który z tych sprzętów będzie dla Ciebie najlepszy? Podrzucamy kilka przydatnych wskazówek, czym kierować się przy wyborze.
1. Czy pijesz kawę o poranku jeszcze przed wyjściem do pracy? Jeśli tak, zdecyduj się na kawiarkę. Wlewasz wodę, wsypujesz kawę i wstawiasz kawiarkę na indukcję. Kiedy kawa się zaparza, Ty możesz zająć się innymi czynnościami.
2. Jaki smak kawy lubisz najbardziej? Pasują Ci bardziej delikatne i subtelne nuty, czy wolisz intensywne w smaku espresso? Dla kawy łagodnej w smaku i aromacie, wybierz zaparzacz typu french press.
3. Jak dużo osób pije kawę razem z Tobą? Kawiarka sprawdzi się w przypadku 1 lub 2 osób, ale też i przy 3-4 osobach. Wszystko zależy od tego, jaki model wybierzesz. Większe urządzenie do parzenia kawy, np. takie na 6 filiżanek, pozwoli przygotować Ci wystarczającą ilość napoju nawet dla kilku osób. W zaparzaczu o pojemności 1 l zaparzysz pyszną kawę dla maksymalnie 4 osób (zakładając, że każda wypije ok. 200 ml napoju).
4. Jak łatwo da się wyczyścić urządzenie? Najłatwiejsza w czyszczeniu jest kawiarka, najtrudniejszy – zaparzacz. Nadal jednak jest to czynność, która nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy wyrzucić kawowe fusy i dokładnie opłukać tłok z sitkiem oraz umyć pojemnik.
5. Z jakiego materiału wykonano sprzęt do zaparzania kawy? Stalowa kawiarka to urządzenie na lata, które trudno zepsuć. O ile nie zostawisz jej zbyt długo na palniku lub nie zapomnisz nalać wody do zbiornika kawiarki, powinna długo Ci posłużyć. Szklany zaparzacz jest bezpieczny dla zdrowia (do napoju nie przenikają ze szkła niebezpieczne substancje), a lekki AeroPress wykonany z tworzywa sztucznego możesz zabrać w podróż bez obaw o jego zniszczenie.
Jak parzyć kawę w kawiarce, french pressie i AeroPressie?
Przechodzimy do praktyki. Proces parzenia kawy bez ekspresu może wydawać się czasochłonny i skomplikowany. Od pysznej kawy dzieli Cię jednak tylko kilka kroków. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kawę we french pressie, używasz kawiarki lub AeroPressu, potrzebujesz zmielonych ziaren kawy. I to najlepiej świeżo mielonych ziaren. Więc jeśli o poranku brakuje Ci czasu, możesz zmielić kawę wieczorem, a rano tylko wsypać ją do urządzenia. Żeby ułatwić sobie mielenie ziaren, wybierz akcesoria do kawy takie jak elektryczny młynek do kawy.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
1. Wlej wodę w temperaturze pokojowej (woda powinna sięgać zaworu bezpieczeństwa) do dolnego zbiornika.
2. Wsyp zmieloną kawę do sitka, tak by wypełnić je w całości. Do kawiarki potrzebujesz ziaren średniego przemiału – przemiał powinien być grubszy niż do espresso, ale też drobniejszy niż do ekspresu przelewowego lub AeroPressu.
3. Nie ubijaj kawy w sitku. Dzięki temu woda będzie mogła swobodnie przepływać przez zmielone ziarna i wydobywać z nich pełen smak i aromat.
4. Poczekaj kilka minut, aż woda się zagotuje, a gotowy napar spłynie do górnego zbiornika.
5. Zdejmij urządzenie z kuchenki i gotowe! Możesz rozlewać napój do filiżanek .
Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu typu french press?
1. Wsyp do pojemnika 24 g zmielonych ziaren kawy (1 porcja to 6 g na 100 ml wody).
2. Zalej kawowy proszek 400 ml wody w temperaturze 92℃ – 94℃.
3. Wymieszaj napar, żeby wszystkie cząsteczki kawy weszły w kontakt z wodą.
4. Załóż górną pokrywę z tłokiem i delikatnie dociśnij sitko (powinno znajdować się w górnej części pojemnika)
5. Odczekaj 4 minuty i delikatnym ruchem dociśnij tłok do dna pojemnika, żeby oddzielić fusy od naparu.
6. Przelej kawę do filiżanek lub kubków.
Z 24 g kawowego proszku przygotujesz 4 kawy po 100 ml każda. Eksperymentuj z ilością kawy, dodawaj jej więcej dla jeszcze intensywniejszego smaku i większej mocy.
Jak zaparzyć kawę w AreoPressie?
1. Zmiel 18 g ziaren na wielkość grubego piasku (grubiej niż do kawiarki).
2. Przelej papierowe filtry oraz AeroPress gorącą wodą.
3. Wsyp zmieloną kawę do urządzenia i ustaw stoper.
4. Wlej ok. 50 ml wody w temperaturze 88℃ – 92℃, zamieszaj i odczekaj 30 sekund.
5. Dolej wody do pełna, jeszcze raz zamieszaj całość i zakręć sitko.
6. Odczekaj 2 minuty, odwróć AeroPress sitkiem do dołu i ustaw go na kubku lub małym dzbanku.
7. Delikatnie i bez użycia większej siły dociśnij tłok. Gotowe!
Sposoby parzenia kawy – co warto wiedzieć?

Na koniec jeszcze kilka praktycznych wskazówek.
- Do kawiarki wybierz kawę średnio lub ciemno paloną. Pierwszy rodzaj sprawi, że napój będzie zrównoważony – odpowiednio kwaśny i słodki jednocześnie. Kawa ciemno palona zaparzona w kawiarce ma mocno wyczuwalne czekoladowe i orzechowe nuty. Jeśli wybierzesz ziarna jasno palone, uzyskasz napar mało wyrazisty w smaku i pozbawiony głębokiego aromatu.
- W zaparzaczu typu french press używaj ziaren jasno lub średnio palonych polecanych do ekspresów przelewowych. Jeśli lubisz intensywne smaki, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zdecydować się na kawę ciemno paloną. Ziarna do french pressu powinny być zmielone na poziomie wyższym niż średni – zbyt drobne zapchają sitko, a zbyt grubo zmielone nie zaparzą się.
- Do zaparzania kawy w AeroPressie poleca się ziarna jasno palone o średnim stopniu zmielenia. Najlepiej, jeśli ziarna zmielisz tuż przed przygotowaniem kawy.
Przeczytaj też:
Kawiarki i zaparzacze – prosty sposób na smaczną kawę w domu
Kawiarka, praska francuska i AeroPress to alternatywne metody parzenia kawy w domu. Nie wymagają dużej inwestycji, zajmują mało miejsca i są praktyczne do zabrania w podróż lub na wyjazd. To idealne rozwiązanie dla miłośników kawowych napojów, którzy cenią sobie smak świeżo zaparzonej kawy przygotowanej w domowym zaciszu. Nie musisz mieć ekspresu automatycznego lub ekspresu kapsułkowego, żeby o poranku cieszyć się pysznym latte lub intensywnym i pobudzającym espresso. Wybierz swój sprzęt, by każdego dnia pić swoją ulubioną kawę!
A może zamiast alternatywnych metod zaparzania wolisz wygodny ekspres? Zajrzyj do naszego artykułu Jaki ekspres do kawy wybrać i podejmij najlepszą decyzję.
Autor: Marta Zych