Przydatne akcesoria i gadżety kuchenne, bez których trudno się obyć!

Uśmiechnięta para gotująca w kuchni
Funkcjonalna kuchnia z praktycznymi gadżetami do kuchni – co powinno się w niej znaleźć?

Noże, garnki, patelnie i deski do krojenia są niezbędne w każdej kuchni, niezależnie od stylu gotowania czy umiejętności kulinarnych. Jakie gadżety kuchenne wybrać, żeby nie tylko ułatwiały Ci przygotowanie codziennych posiłków, ale też służyły Ci przez lata? Podpowiadamy!

  1. Noże kuchenne – jakie wybrać?

  2. Deska do krojenia – niezbędne akcesorium

  3. Garnki i patelnie – akcesoria kuchenne na lata

  4. Przybory kuchenne – jak ułatwić sobie życie

  5. Inne przydatne gadżety kuchenne

Noże kuchenne – jakie wybrać?

Zacznijmy od noży kuchennych – bez wątpienia jednych z najprzydatniejszych przyborów, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Filetowanie mięsa, siekanie ziół, krojenie warzyw – trudno wyobrazić sobie te wszystkie czynności bez solidnego noża. Jak wybrać dobry nóż? Oto kilka praktycznych wskazówek.

1. Rodzaj noża – do ogólnego użytku świetnie sprawdzi się nóż kuchenny typu chef’s knife, czyli nóż szefa kuchni. Nóż kucharza z dużym trójkątnym ostrzem zaprojektowano do krojenia i rozdzielania dużych kawałków wołowiny i baraniny. Z czasem stał się nożem ogólnego przeznaczenia. Na pewno warto mieć go w swojej kuchni. Do krojenia warzyw przyda się nóż Nakiri, czyli tasak o szerokim ostrzu. Prostokątny kształt ostrza ułatwia przenoszenie posiekanych ziół i przypraw, a także poszatkowanych warzyw. Nóż Nakiri to tradycyjne akcesorium używane głównie w japońskich kuchniach domowych. Może przydać się i w Twojej do krojenia twardych warzyw korzennych i dyni.

2. Długość ostrza – od długości ostrza noża zależy jego przeznaczenie. Krótsze ostrze (ok. 15–20 cm) jest praktyczniejsze przy codziennych zadaniach, czyli przy krojeniu miękkich warzyw i owoców, siekaniu i obieraniu. Dłuższe ostrze (ok. 20–25 cm) w nożach szefa kuchni lub w nożach do plastrowania lepiej sprawdza się przy siekaniu i rozdrabnianiu warzyw, mięsa i ryb oraz przy precyzyjnym krojeniu mięsa na plastry. Noże z ostrzem 7-10 cm przydają się do obierania warzyw i owoców, usuwania pestek, a także wykrawania dekoracji z warzyw.

3. Materiał ostrzastal nierdzewna to najpopularniejszy materiał wykorzystywany do produkcji noży, a to ze względu na jej wytrzymałość, odporność na rdzę i łatwość czyszczenia. Noże ze stali nierdzewnej dobrze się ostrzą i przez długi czas zachowują swoją ostrość. Mają jednak tę wadę, że powstają na nich zacieki (np. po myciu w zmywarce). Jeśli chcesz uniknąć przebarwień i zacieków, wybierz noże z uszlachetnionej i utwardzonej stal nierdzewnej wysokowęglowej – jeszcze trwalszej niż klasyczna stal nierdzewna. Do wyboru masz również noże ze stali nierdzewnej pokryte tytanem lub teflonem. Te drugie sprawdzają się doskonale przy krojeniu miękkich i lepkich składników, np. żółtego sera. Cienka teflonowa powłoka zapobiega przywieraniu składników do ostrza. Oprócz noży stalowych wyróżnia się też przybory wykonane z nowoczesnych materiałów syntetycznych jak ceramika. Ostrza ceramiczne są lekkie i długo zachowują swoją ostrość, jednak charakteryzują się dużą kruchością.

4. Waga noża – wybierz nóż o wadze, która jest dla ciebie komfortowa. Lekkimi nożami można wygodnie siekać i kroić przez dłuższy czas bez zmęczenia ręki. Cięższe noże mają większą siłę cięcia i doskonale sprawdzają się przy siekaniu i krojeniu mięsa.

5. Ergonomia i wygodny uchwyt – Uchwyt noża musi być wykonany z materiału, który pewnie leży w dłoni. Ślizgająca się powierzchnia uchwytu grozi skaleczeniem, a źle wyprofilowana rękojeść powoduje szybkie zmęczenie dłoni. Noże od AMBITION mają drewniany uchwyt, który zapewnia stabilny chwyt i jest przyjemny w dotyku.

DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Deska do krojenia – niezbędne akcesorium

Mężczyzna krojący warzywa na drewnianej desce
Deska do krojenia – czy to dobry prezent dla kogoś, kto lubi gotować?

Nawet najlepszy zestaw noży okaże się bezużyteczny, jeśli w Twojej kuchni zabraknie deski do krojenia. Ważne, aby była solidna i trwała, niezależnie od tego czy będziesz na niej kroić warzywa i owoce, czy pieczywo. Deski najczęściej wykonuje się z tworzywa sztucznego, które zwykle jest łatwe do utrzymania w czystości. Czasami można je myć w zmywarce, a dzięki dużemu wyborowi kolorów i modeli, z łatwością znajdziesz deskę, która stanie się również ozdobą Twojej kuchni. Popularnym wyborem są także deski drewniane i bambusowe. 
Nie wiesz, którą z nich wybrać? Zastanów się, na jakich funkcjach najbardziej Ci zależy – zapewnienie płaskiej, stabilnej powierzchni do krojenia różnych składników to tylko jedna z nich!

1. Ochrona powierzchni – deska chroni powierzchnię roboczą przed zarysowaniami i uszkodzeniami spowodowanymi ostrzem noża.

2. Zbieranie płynów – deski z rowkami są idealne do krojenia soczystych owoców czy mięsa. Dzięki rowkom płyny z krojonych produktów nie spływają z deski, tylko gromadzą się we wgłębieniach.

3. Serwowanie potraw – niektóre deski wyróżniają się na tyle estetycznym designem, że świetnie nadają się również do podawania różnych produktów spożywczych, np. drewniane deski o nieregularnych kształtach doskonale wyeksponują ser lub wędliny. 
Jak wspomnieliśmy wyżej, deski do krojenia mogą być zrobione z różnych materiałów.

Oto kilka popularnych rodzajów desek do krojenia:

1. Deski drewniane wykonuje się z różnych gatunków drewna – dębu, olchy, drzewa oliwnego, akacji, cisu, buku... Oczywiście każdy z tych materiałów ma nieco inne cechy, jak np. kolor lub twardość. Ogólną zaletą desek drewnianych jest na pewno to, że nie tępią one noży i mają naturalne właściwości antybakteryjne. Są też ekologiczne i nie szkodzą zdrowiu. Prezentują się też wyjątkowo estetycznie, więc jeśli szukasz praktycznych i jednocześnie ładnych akcesoriów kuchennych na prezent, drewniana deska do krojenia i serwowania przystawek (np. wędlin i serów), będzie świetnym rozwiązaniem!  Za wadę drewnianych desek do krojenia można uznać to, że wymagają regularnego olejowania i ostrożnego mycia – najczęściej nie nadają się do mycia w zmywarce. W zależności od wykonania drewniane deski mogą też przejmować zapachy lub zmieniać kolor. Zwykle nie są one też tak poręczne jak deski z tworzywa sztucznego. Deski wykonane z drewna sprawdzają się najlepiej przy krojeniu pieczywa i innych suchych artykułów spożywczych.

2. Bambusowe deski do krojenia są czasem mylone z drewnianymi. Deski wykonane z bambusa są znacznie twardsze, a jednocześnie chłoną mniej wody i szybko wysychają. Nie przejmują zapachów, nie tępią noży, a drewno bambusa ma właściwości antybakteryjne. To trwały, ekologiczny, a przy tym estetyczny wybór! Podobnie jak w przypadku desek drewnianych, bambusowe deski do krojenia najczęściej nie nadają się do mycia w zmywarce.

3. Deski z tworzywa sztucznego są niedrogie i dostępne w wielu modelach. Ich dużą zaletą jest poręczność, wygoda użytkowania i łatwość utrzymania w czystości – ten rodzaj desek często można myć w zmywarce. Nie tępią noży, ale z czasem się ścierają – po znacznym porysowaniu mogą jednak prezentować się nieestetycznie i chłonąć zapachy. Takie deski zwykle wymagają częstszej wymiany, warto więc zwrócić uwagę na ich jakość przed zakupem.

Przeczytaj też jakie akcesoria do ekspresu do kawy warto mieć w domu

Garnki i patelnie – akcesoria kuchenne na lata

Kobieta gotująca potrawę w garnku
Jak wybrać dobre garnki. Garnki żeliwne, stalowe – które są najlepsze?

Garnki i patelnie wysokiej jakości będą nam służyć latami. Niezależnie od tego, czy na co dzień przygotowujesz proste dania, jak naleśniki czy jajecznicę, czy też wieloskładnikowe smaczne dania z patelni dla swojej rodziny i znajomych, uniwersalny zestaw garnków i komplet patelni sprawdzi się w każdej sytuacji. Z czasem swój zestaw naczyń możesz uzupełniać o kolejne sztuki, w zależności od tego, co przyda Ci się najbardziej – w końcu każdy z nas preferuje nieco inną kuchnię!

Czytaj też: Kompletny zestaw garnków dla dużej rodziny

Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze odpowiednich garnków i patelni do swojej kuchni?

1. Rodzaj kuchenki, na której gotujesz – przed zakupem garnków sprawdź, czy będą odpowiednie na kuchenkę, którą masz w domu. Jeśli gotujesz na płycie indukcyjnej, potrzebujesz garnków ze specjalnym płaskim i przewodzącym dnem. Symbol indukcji na umieszczony na spodzie naczynia lub na opakowaniu to zwojnica (cewka) przypominająca szlaczek z pętelkami.

2. Materiał, z jakiego je wykonano – stal nierdzewna, żeliwo, aluminium lub miedź – każdy materiał ma inną trwałość i może być lepiej przystosowany do określonego sposobu gotowania, np. w garnku żeliwnym ugotujesz leczo, ale też upieczesz chleb w piekarniku. Garnki żeliwne nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, nie zmieniają smaku gotowanych potraw i nie uwalniają szkodliwych substancji podczas gotowania. Odpowiednio użytkowane mogą posłużyć przez wiele lat. Garnki ze stali nierdzewnej są niezwykle trwałe, odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu, co czyni je świetnym wyborem na co dzień. Nie zmieniają smaku potraw. Mogą jednak nie być najlepszym wyborem dla osób uczulonych na nikiel. Garnki aluminiowe szybko się nagrzewają, a także zapobiegają przywieraniu żywności. Są bezpieczne dla zdrowia, o ile wybierzesz naczynia od sprawdzonych producentów (np. marka ZWIEGER) stosujących aluminium wysokiej jakości i będziesz przestrzegać podstawowych zasad. W garnkach aluminiowych nie należy gotować potraw kwaśnych i alkalicznych (np. bigosu, kapuśniaku czy zupy pomidorowej), ponieważ aluminium może uwalniać wtedy szkodliwe dla organizmu substancje (metale). Dla zwiększenia bezpieczeństwa producenci pokrywają aluminium warstwą materiałów neutralnych dla zdrowia, odpornych na zarysowania i podnoszących walory estetyczne produktu.

3. Powłoka nieprzywierająca – warstwy nieprzywierające ułatwiają proces gotowania i zmniejszają ryzyko przypalenia potrawy. Eliminują także potrzebę używania dużych ilości tłuszczu, dzięki czemu posiłki są mniej kaloryczne. Naczynia wyposażone w taką powłokę dużo łatwiej się czyści.

4. Ergonomiczne uchwyty – są kluczowe dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania.
Dobre garnki i patelnie mają ergonomiczne, wygodne, nienagrzewające się uchwyty.

5. Różne pojemności i rodzaje – różna wielkość i pojemność naczyń umożliwiają gotowanie wielu potraw. Jeśli często sięgasz po nowe przepisy, poszukaj kompletu garnków, w którym oprócz podstawowych naczyń znajdą się też takie o konkretnym przeznaczeniu, jak np. wkłady do gotowania na parze, woki lub patelnie grillowe.

6. Grubość dna – kupując garnki, zainwestuj w takie o wielowarstwowym dnie. Dlaczego? Takie garnki nie tylko szybko się nagrzewają, ale także równomiernie rozprowadzają ciepło i długo je utrzymują. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła gotowanie jest bardziej energooszczędne i zmniejsza się ryzyko przypalenia posiłku.

7. Design – skoro rozważasz zakup na lata, tym bardziej warto zadbać o to, by Twój wybór cieszył oko! Funkcjonalne elementy wyposażenia kuchni jak garnki i patelnie też mogą wyróżniać się ciekawym designem. Poszukaj garnków w odważnych kolorach (czerwony, zielony, błyszczący czarny od BERLINGERHAUS), by dodać swojemu wnętrzu ciekawego charakteru.

DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA
DODANO DO KOSZYKA
USUNIĘTO Z KOSZYKA

Przybory kuchenne – jak ułatwić sobie życie

Te niepozorne akcesoria sprawiają, że codzienne gotowanie staje się przyjemne i proste.
Zestawy przyborów kuchennych zawierają wszystko, co potrzebne do przygotowania różnorodnych potraw – trzepaczki, duże łyżki, chochle, szpatułki... Jakie akcesoria kuchenne najczęściej znajdują się w tego typu zestawach?

1. Trzepaczka to narzędzie, które jest doskonałe w ubijaniu i mieszaniu składników. Umożliwia skuteczne ubijanie śmietany czy przygotowywanie puszystych kremów pozbawionych grudek. To niezastąpione narzędzie, które pozwoli uzyskać doskonałą konsystencję swoich dań.

2. Łyżka do spaghetti bardzo ułatwia serwowanie makaronu.

3. Chochla jest niezastąpiona przy podawaniu zup czy sosów, ale przyda się także np. podczas przygotowywania naleśników, do porcjowania ciasta na patelnię.

4. Łopatka ułatwia precyzyjne mieszanie potraw na gorąco, minimalizując ryzyko przywierania do dna naczynia.

5. Łyżka z dziurkami to idealne narzędzie do podawania warzyw, makaronu czy mięsa w sosie.

6. Szpatułka to akcesorium, które dzięki swojej płaskiej i cienkiej konstrukcji, umożliwia wygodne przewracanie potraw, np. na patelni lub talerzu.

Inne przydatne gadżety kuchenne

Kuchnia urządzona w stylu klasycznym z wieloma naczyniami i akcesoriami
Przydatne akcesoria kuchenne – jakie przedmioty warto kupować, by wyposażyć kuchnię

Jeśli jesteś właśnie w trakcie kompletowania wyposażenia kuchni albo szukasz praktycznego, ale i ładnego prezentu dla miłośnika sztuki kulinarnej, w Biedronka Home znajdziesz wiele innych gadżetów do kuchni, które ułatwią i uprzyjemnią Ci przygotowywanie lub podawanie posiłków:

  • elektroniczna waga kuchenna zapewni Ci precyzję w odważaniu składników. Wybierz tę w stylu retro od VINTAGE CUISINE, żeby wprowadzić klimat vintage do swojej kuchni
  • młynki do przypraw – w zestawach lub osobno – posłużą przez długi czas i będą ładnie prezentować się na stole lub kuchennym blacie, 
  • zestawy sztućców w nietypowych kolorach zachwycą Twoich gości, 
  • dozownik z grawitacyjnym nalewakiem umożliwi precyzyjne nalewanie oliwy lub octu, 
  • serwis do parzenia kawy lub zestaw naczyń pozwoli na piękne podanie posiłku lub deseru, 
  • estetycznie pojemniki w stylu retro lub nowoczesnym dodadzą kuchni charakteru, 
  • formy do pieczenia o różnych kształtach i wymiarach pozwolą przydadzą się entuzjastom wypieków. 

Mamy nadzieję, że ten artykuł pomógł Ci w wyborze najpotrzebniejszych akcesoriów kuchennych. Niezależnie od tego, czy codziennie przygotowujesz obiad dla rodziny, czy tylko od czasu upichcisz coś dla siebie, ważne, aby kuchnia była funkcjonalna i dostosowana do Twoich potrzeb i stylu życia.

Przeczytaj też:

Urządzamy kuchnię! Jak wybrać zlew kuchenny i baterię? Poradnik zakupowy